Популярний жарознижуючий препарат може вплинути на здоров’я печінки

Ібупрофен – один з найпоширеніших протизапальних і жарознижуючих препаратів у світі. В більшості країн він легко доступний без рецепта, тож люди часто вживають його навіть при легкій застуді, пише Жіночий світ.

Як і будь-який інший препарат, ібупрофен може мати побічні ефекти. Один з них – ураження печінки. Хоча досі вважалось, що це скоріше виключення.

Нове дослідження науковців з Каліфорнійського Університету показало, що несприятливий вплив ібупрофену на здоров’я печінки може бути більш значним, ніж вважають лікарі.

“Печінка відіграє ключову роль в енергетичному обміні і має важливе значення для регуляції метаболізму глюкози, ліпідів та амінокислот”, – пояснюють дослідники.

Печінка є головним фільтром організму, який обробляє елементи всього, що ми споживаємо, включаючи лікарські препарати. Тому вони можуть мати побічний вплив на печінку.

Щоб визначити вплив ібупрофену на здоров’я печінки, дослідники регулярно вводили мишам його помірні кількості протягом 1 тижня. Доза була еквівалентна дозі 486 міліграм для людини. В кінці тижня науковці провели аналізи, щоб зрозуміти наслідки впливу ібупрофену.

“Ми виявили набагато більше змін в білках печінки, ніж очікували”,- каже співавтор дослідження Олдрін Гомес.

Результати відрізнялися залежно від статі мишей. У печінці самців дослідники помітили зміни в метаболізації амінокислот, гормонів, вітамінів, а також збільшення концентрації перекису водню в клітинах, що може призводити до пошкодження білків. У самиць же точно така ж схема прийому ібупрофену викликала збільшення активності вироблення ферментів, що що сприяють розщепленню лікарських засобів.

Виходячи з результатів дослідження, професор Гомес радить людям приймати ібупрофен з обережністю, лише переконавшись, що доза не більша за рекомендовану. В ідеалі науковці радять утримуватися від вживання препарату, якщо симптоми легкі.

Більше того, команда професора Гомеса наполягає на необхідності проведення додаткових досліджень впливу лікарських препаратів на чоловіків та жінок, оскільки попередні досліди вказують на великі відмінності у метаболізмі.

Поділись


Новини партнерів