14 особливостей сновидінь, які є сигналом нашого тіла і підсвідомості

Найбільш захоплюючі і цікаві враження мозок отримує, коли людина спить. Саме тому, що наша воля втрачає контроль за думками – і відкривається особливий тип мислення. Вчені до цих пір не вивчили до кінця всі процеси, які відбуваються з мозком під час сну. Але з’ясували, що сновидіння можуть говорити про стан психіки, її відхилення від норми, а також про фізичне здоров’я.

Ми вирішили дізнатися найцікавіші факти про сновидіння і про те, які знаки подає нам підсвідомість, та як сни впливають на наше здоров’я.

Люди можуть бачити монохромні, кольорові і білі сни

У 40-х роках XX століття майже третина опитаних американців стверджували, що бачать тільки чорно-білі сни. Дослідження, що проводилися на початку XXI століття, вже говорили про те, що люди у віці близько 25 років практично завжди бачать кольорові сни, а люди старше 50 все ще часто бачать монохромні. Це пов’язали в тому числі з технологічним прогресом. На безбарвність снів могли впливати чорно-білі телевізори, звідки люди отримували емоційні враження. З появою кольорового телебачення, а тим більше комп’ютерів і смартфонів, мозок уві сні став працювати трохи інакше. В цілому близько 12% людей в світі бачать монохромні сни.

Але фахівці продовжують виділяти так званий білий тип сновидінь. Білі сни відзначаються, коли людина смутно пам’ятає, що їй щось снилося, але ось що саме, сказати не може. До таких станів також можуть належати емоції і відчуття під час сну. Вчений Пітер Фазекас в своїй книзі «Білі сни створені з різних кольорів» розповідає детально про це явище.

Люди, які кинули курити, бачать набагато яскравіші сни, ніж курці або ті, хто ніколи в житті не курив. Це відбувається тому, що коли людина припиняє курити, мозок починає компенсувати втрату серотоніну і виробляє його більше, ніж потрібно. Це призводить до яскравих снів і кошмарів.

Також дуже яскраві сни бачать слабочуючі люди. При дослідженні снів людей з різними порушеннями слуху було виявлено, що сенсорні показники (біль, смак) і емоції сильніші, ніж у людей, які добре чують.

Поява людей уві сні має свої правила

Як часто жінки звинувачують чоловіків у тому, що їм сняться інші жінки! Насправді чоловіки найчастіше бачать уві сні представників своєї статі. У двох випадках з трьох чоловік воює або спілкується з іншим чоловіком. Тоді як жінкам сниться приблизно однакова кількість і чоловіків, і жінок.

А ось те, що ми можемо побачити уві сні абсолютно нове обличчя, неправда. Всіх людей, які постають перед нами уві сні, ми вже колись бачили. Просто мозок не дав свідомості можливості запам’ятати обличчя, але в підсвідомості воно відклалося. Це можуть бути випадкові перехожі, люди, побачені по телевізору, і так далі. За життя повз нас проходять мільйони людей, і мозок не відчуває нестачі в «акторах для сну».

Сни допомагають змиритися з реальністю і говорять про стан психіки

У більшості випадків в наших сновидіннях ми відчуваємо хоч і маленьке, але почуття тривоги. Негативні емоції частіше проявляються уві сні, ніж позитивні.

Сни дозволяють нам змиритися з тим, що в реальності заподіює нам біль. Даючи вихід емоціям уві сні, ми відчуваємо себе краще після пробудження, хоча що саме снилося, можемо абсолютно не пам’ятати.

Психічно здорова людина завжди бачить сни, просто при пробудженні може забути їх миттєво. Вважається, що нездатність бачити сни, яку зафіксують прилади, спостерігається при психічних розладах. Про порушення діяльності мозку можуть говорити і надмірно жорстокі сни.

Ті, хто любить лягати пізно, а особливо попрацювати вночі, схильні бачити тривожні сни і кошмари. А ось до жайворонків частіше приходять позитивні сни.

Сон і фізичне здоров’я дуже тісно пов’язані

Коли людина хропе, їй нічого не сниться. Процеси хропіння і сну не можуть поєднуватися.

Немовлята дуже багато сплять, майже 70% від протяжності діб. І набагато більше часу, ніж дорослі, проводять в активній фазі сну. Це відіграє величезну роль у розвитку дитини. Тому в перші роки життя для нормального функціонування мозку малюка сон вкрай важливий.

Заняття спортом, особливо кардіо вправи, можуть сприяти більш якісному і спокійному сну вночі.

Маленька група людей – близько 1% від загального числа населення планети – може висипатися за кілька годин. Існує теорія, що за це відповідає мутація в певному гені. Але деякі проведені дослідження серед добровольців поки не підтвердили цієї теорії.

Поділись


Новини партнерів