Вчені відповіли, чи може вегетаріанська дієта запобігти інсульту

Дослідження, опубліковане в Neurology, розглядало зв’язок між харчуванням людини та виникненням двох різних типів інсульту – геморагічного та ішемічного, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

На заході вегетаріанство набуває все більшої популярності, особливо у США та Великій Британії. Хоча багато людей обирають таку дієту з міркувань гуманності, основна маса все ж вважає такий раціон більш корисним для здоров’я.

Дослідження, що BMJ опублікував в минулому році, розглядало дані більш ніж 48000 вегетаріанців та людей, що дотримуються традиційного раціону. Дослідження показало, що хоча у вегетаріанців був нижчий ризик появи ішемічної хвороби серця, ризик інсульту в них був вищим. Науковці прийшли до висновку, що можуть існувати якісь фактори, пов’язані зі споживанням продуктів тваринного походження, які запобігають інсульту.

У нещодавньому дослідженні науковці набрали дві групи добровольців з буддійської громади Тайваню загальною чисельністю понад 13000 чоловік.

На початку експерименту проводили опитування учасників щодо їхнього харчування, куріння, вживання алкоголю та рівня фізичної активності.

Потім дослідники відстежували стан здоров’я добровольців за допомогою Національної бази медичного страхування. Вони слідували за першою групою добровольців в середньому 6 років і за другою – 9.

Середній вік учасників дослідження становив 50 років. Дослідники не вербували нікого, кому було менше 20 років, або хто переніс би інсульт.

Приблизно 30% добровольців складали вегетаріанці, які не їли ні м’яса, ні риби, а близько чверті з них були чоловіками.

Вегетаріанці їли більше горіхів, овочів та сої, ніж невегетаріанці. Вони також пили більше алкоголю і менше курили.

Обидві групи їли однакову кількість фруктів та яєць, але невегетаріанці вживали більше молочних продуктів та жирів.

Дослідники підрахували, що після поправок на вік, стать, куріння та інші фактори, вегетаріанці першої групи мали на 74% менший ризик ішемічного інсульту, ніж ті добровольці, які вживали тваринні продукти.

У другій групі вегетаріанці мали на 60% менший ризик ішемічного інсульту, на 65% нижчий ризик геморагічного інсульту і на 48% нижчий ризик інсульту взагалі, ніж невегетаріанці.

У своїй роботі автори припускають, що їхні результати можуть відрізнятись від результатів великого дослідження, проведеного в ІМТ, оскільки тоді не враховували вживання алкоголю, як потенційного фактора ризику інсульту.

Також вони зауважують, що хоча корисно мати вичерпні дані про вплив вегетаріанської дієти на населення східних країн, на населення Європи та США ці результати екстраполювати не можна.

Дж. Девід Спенс, професор неврології та клінічної фармакології Західного університету в Лондоні, Канада, та Крісті Танні, професор кафедри профілактичної медицини Університету Раш, Чикаго, штат Іллінойс, коментують це дослідження: “На низький ризик інсульту, ймовірно, вплинув середній вік учасників (приблизно 50 років для обох груп) та відносно коротка тривалість спостереження”.

В обох групах вегетаріанської дієти дотримувалось близько 30% учасників, лише 25% добровольців були чоловіками. Автори дослідження також зазначають, що оцінювали дієти добровольців лише на початку дослідження, і допускають, що учасники могли змінити свої харчові звички протягом періоду спостереження.

 

 

Поділись


Новини партнерів