Деякі поєднання препаратів для серця можуть запобігти деменції та хворобі Альцгеймера

Окремі комбінації препаратів для зниження артеріального тиску та для регуляції рівня холестерину можуть бути корисні не лише для вашого серця. Дослідження показали, що вони також можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера та деменції, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Дослідники комбінували два найпопулярніших препарати для зниження кров’яного тиску (інгібітори АПФ та блокатори рецепторів ангіотензину II) та статини, що знижують холестерин.

“Давно відомо, що тримати під контролем артеріальний тиск та холестерин важливо для здоров’я серця. Але це дослідження показало, що можуть існувати певні комбінації препаратів, які мають додаткові переваги для запобігання хворобі Альцгеймера”,- заявив співавтор дослідження Дуглас Бартольд, науковий співробітник кафедри фармакології Університету Вашингтона в Сіетлі.

Науковці опрацювали медичні дані майже 700 000 пацієнтів за період з 2007 по 2014 роки. Учасники мали вік від 67 років і вживали як препарати для зниження кров’яного тиску, так і статин, що знижує холестерин. У жодного піддослідного не було діагностовано деменцію, і вони ніколи не приймали будь-яких препаратів, що призначають при хворобі Альцгеймера.

Було визначено, що поєднання цих препаратів знижують ризик розвитку хвороби Альцгеймера, при чому у чоловіків ця залежність простежується краще.

Наприклад, використання комбінації АРБ та правастатину пов’язують зі зниженням ризику появи деменції на 21 відсоток, порівняно з іншими комбінаціями препаратів.

Поки що немає препаратів, які б лікували деменцію чи хворобу Альцгеймера, і науковці роблять акцент саме на спробах затримати розвиток хвороби.

Тому надзвичайно важливо провести додаткові дослідження і, якщо результати підтвердяться, вони можуть бути використані для розробки нових рекомендацій щодо профілактики деменції та хвороби Альцгеймера.

Поділись


Новини партнерів