Дослідження: Зростання захворюваності на рак грудей викликане не тільки спадом народжуваності

Довгий час вважалося, що поширення раку молочної залози пов’язане з тим, що жінки стали народжувати пізніше, а народжуваність загалом впала. Однак, аналіз опублікований в JAMA Network Open цю ідею спростовує, пише Жіночий світ.

Використовуючи реєстр ракових пухлин, одну з найдавніших баз даних про випадки раку в США, дослідники виявили, що захворюваність на рак молочної залози зростає починаючи з 1930-их років.

Аналіз показав, що кількість жінок віком від 25 до 39 років, яким діагностували хворобу в Сполучених Штатах, зростала в середньому на 0,65 відсотка на рік з 1935 по 2015 рік – навіть коли рівень народжуваності зростав, особливо з 1970-і роки.

“Багато хто припускав, що поширення раку молочної залози серед молодих жінок в основному зумовлене змінами репродуктивної структури” , – сказала співавтор дослідження Мері Бет Террі, професор епідеміології в Колумбійському університеті. “Наше дослідження показує, що це може бути не так, що мають бути і інші причини”.

Дослідження свідчать, що в короткостроковій перспективі перша вагітність жінки збільшує ризик виникнення раку молочної залози, але в довгостроковій перспективі він зменшується. Вважалося, що жінки, які народили першу дитину до 35 років, хворіють на рак рідше.

Ця ідея була підкріплена змінами репродуктивних звичок у США з початку 1970-х. У 1972 році в середньому жінки мали першу вагітність у 21 рік. До 2018 року цей вік зріс до 26 років.

Крім того, жінки за цей період почали народжувати менше. У 1966 році народжуваність у США складала 2,21 дітей на жінку, в 2010 вона впала до 1,41 дитини на жінку.

“Наш аналіз показує, що рівень захворюваності на рак грудей зростав ще до “бебі буму”,- каже доктор Террі. “Отже, в цієї тенденції повинні бути й інші причини”.

Доктор Террі підкреслила, що жінки не повинні вносити будь-які корективи у свої плани щодо народження дітей на основі її висновків. Це дослідження повинне створити основу для майбутніх досліджень ризику виникнення раку молочної залози, а не використовуватись для оцінки самих ризиків.

“Не зважаючи на те, що вік першої вагітності впливає на ризик розвитку раку грудей, це все ж не єдиний фактор”,-додала доктор Террі, порадивши регулярно проходити обстеження.

Поділись


Новини партнерів