Як зрозуміти, що у вас ожиріння та чому воно не завжди призводить до погіршення самопочуття

У 2000 році приблизно 30,5% американців страждало на ожиріння. До 2018 року цей показник виріс до 42,5%. У світі тенденція схожа, кількість людей з ожирінням неухильно зростає, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

У різних країнах встановлені різні визначення ожиріння. Найбільш універсальним, хоч і не найточнішим способом, є визначення індексу маси тіла. Якщо ІМТ становить більше 25, це вважають зайвою вагою, коли він перевищує 30 – ожирінням. Виділяють три класи ожиріння. Першим класом вважається ІМТ від 30 до 35, другим – від 35 до 40, а при третьому класі ІМТ перевищує 40. Звісно, високий ІМТ не завжди означає ожиріння. Він не враховує м’язову масу та вагу скелета.

Є й інші способи визначення ожиріння:

  • Вимірювання окружності талії
  • Визначення співвідношення об’єму талії до об’єму стегон
  • Товщина шкірної складки
  • Вимірювання біоелектричного опору
  • Рентгеноскопічна діагностика

Останній метод найточніший, але недоступний для широкої публіки.

Ожиріння не означає, що людина обов’язково має проблеми зі здоров’ям. Наприклад, дослідження, опубліковане в BMC Obesity в 2018 році, показало, що фізично активні люди з 3 класом ожиріння, можуть бути такими ж здоровими, як люди з 1 класом ожиріння, що не займаються фізичними вправами. Крім того, у дослідженні 2017 року, опублікованому в Європейському журналі превентивної кардіології, було зроблено висновок, що у людей з ожирінням, які регулярно тренувались, менший ризик серцево-судинних захворювань, ніж у тих, хто вправами нехтував.

“Чим менш активна людина з ожирінням, тим більше шансів, що у неї з’являться інші проблеми зі здоров’ям”,- каже баріатричний хірург Мір Алі з центру схуднення Memorial Care Медичного центру Orange Coast. “Фізична активність дозволяє зберегти здоров’я серцево-судинної системи та зменшити ризик дегенеративних змін суглобів”.

Фізичні навантаження настільки важливі для здоров’я, тому що допомагають запобігти накопиченню вісцерального жиру , який оточує життєво важливі органи , такі як печінка, кишечник і шлунок. Вісцеральний жир є одним з найбільших факторів ризику у людей з ожирінням, який суттєво погіршує здоров’я.

Якщо ви вважаєте, що можете мати ожиріння, варто збільшити фізичну активність та перейти на здорове харчування. Варто також звернутись до лікаря, щоб перевірити стан вашого організму та отримати рекомендації щодо харчування.

 

Поділись


Новини партнерів