Лікарі розповіли, як позбутися вікових пігментних плям

Вікові пігментні плями зазвичай з’являються у людей, старших за 50 років, але можуть проявитись і у молодших, якщо вони проводять багато часу на сонці або користуються солярієм. Найчастіше вони виникають на тих ділянках шкіри, які найчастіше піддаються впливу ультрафіолету – обличчя, плечі та руки, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

За словами дерматолога Емі Касуф, вікові пігментні плями утворюються, коли на певній ділянці шкіри меланін, який власне і дає нашій шкірі колір, накопичується чи виробляється у дуже високій концентрації.

Хоча з’явитись вікові плями можуть у всіх, найбільше ризикують світлошкірі люди та ті, хто проводить багато часу на сонці. З віком кількість меланіну у шкірі знижується, тому вона стає більш вразлива до ультрафіолетового випромінювання, вікові плями з’являються частіше, а сонячні опіки отримати легше.

Запобігти виникненню вікових пігментних плям можна, якщо регулярно використовувати сонцезахисний крем широкої дії. Найкращі ті засоби, які містять діоксид цинку та діоксид титану. Не варто забувати і про капелюшки та сонцезахисні окуляри.

Якщо у вас уже почали з’являтися вікові плями, ви можете спробувати їх освітлити. Для домашніх процедур продається безліч кремів та лосьйонів. Регулярне використання цих засобів протягом кількох тижнів або місяців принесе помітні результати. Звісно, вони будуть залежити від того, на скільки пігментні плями темні та як часто людина застосовує крем. Найкраще обирати ті продукти, які містять гідрохінон, гліколеву чи коїнову кислоти. Можна зробити відбілюючі маски з лимонною кислотою чи лимонним соком самостійно. Варто пам’ятати, що вся косметика з кислотами, як саморобна, так і магазинна, вимагає обережності, оскільки може подразнювати шкіру. Не варто виходити на сонце одразу після її застосування.

Якщо засоби, які є у вільному продажу не допомагають, варто обговорити інші варіанти зі своїм дерматологом. Він може порадити хімічний пілінг, лазерну терапію чи мікродембразію. Всі ці процедури спрямовані на те, щоб зняти верхній шар шкіри, на якому і утворилася пігментна пляма.

Поділись


Новини партнерів