Високий тиск пов’язаний зі зниженням смертності серед людей похилого віку

У 2017 році ряд організацій знизили значення артеріального тиску, який вважається високим. Раніше пороги становили 140/90 мм рт.ст. для людей молодших 65 років та 150/80 мм рт.ст. для осіб віком 65 років і старше, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Але чи дійсно ці нові рекомендації корисні для людей похилого віку?

Як зазначають автори нового дослідження, більшість даних щодо гіпертонії у людей похилого віку не обов’язково відображають об’єктивну картину. Це пояснюється тим, що недостатня кількість цих людей брала участь у рандомізованих клінічних випробуваннях через супутні захворювання, обмежену тривалість життя, когнітивні проблеми та фактори, пов’язані з прийомом ліків.

З цих причин прогнозувати смертність в результаті серцево-судинних захворювань, пов’язаних з підвищеним артеріальним тиском, серед людей похилого віку все ще складно.

Нове дослідження, автором якого є Джейн Масолі з Університету Ексетера, мало вирішити цю проблему. Масолі та її команда вирішили визначити зв’язок між смертністю та високим артеріальним тиском за медичними даними 415 980 дорослих.

Дослідники застосовували статистичні інструменти, такі як моделі пропорційної небезпеки Кокса. Аналіз виявив, що ризик виникнення серцево-судинних хвороб збільшувався, коли артеріальний тиск перевищував 150 мм рт. ст. Однак артеріальний тиск вище 130–139 мм рт.ст. був пов’язаний із зниженням ризику смертності, особливо серед пацієнтів, старших за 85 років.

Вчені з’ясували, що серед людей, старших за 85 років, які мали гіпертонію, смертність була нижчою на 6%. Не спостерігали науковці і збільшення смертності через високий тиск у людей віком 75-84 роки, які мали серцево-судинні захворювання. Вони зробили висновок, що клінічні рекомендації, які стосуються зниження тиску у літніх людей, потрібно переглянути.

Разом з тим дослідники попереджають, що у багатьох випадках ліки, які знижують артеріальний тиск, допомагають запобігти інфарктам та інсультам і категорично не радять самостійно припиняти їхній прийом, не порадившись зі своїм лікарем.

Поділись


Новини партнерів