Як жорсткі часові рамки змушують нас споживати більше калорій

Дослідники виявили, що жорсткі часові рамки спонукають людей споживати калорійну нездорову їжу, пише Жіночий Світ

В епоху цифрових технологій люди звикли сприймати час як дуже обмежений ресурс. Психологи з Індійського університету управління, що у Уайдапурі, провели цікаве дослідження.

Усім учасникам було запропоновано виконати одне й теж саме завдання – видалити літеру “е” із тексту за 60 секунд. При цьому час для однієї групи відмірявся від 1 до 60 секунди, а іншої – навпаки, від 60 до 1. Після цього їм пропонували на вибір шоколадний торт або фруктовий салат. Учасники з другої групи обирали торт у 8 з 10 випадків, члени ж першої групи обирали фруктовий салат трохи частіше – у 3 випадках з 10. Кількість спожитої їжі при цьому не підраховували.

У другому експерименті вчені так само поділили піддослідних на дві групи і по-різному відлічували час виконання завдання. Після цього учасникам запропонували цукерки в якості подяки за участь. Учасники групи зі зворотнім відліком часу взяли в середньому 7,12 цукерок, тоді як в члени іншої групи взяли 6,13 цукерок.

Автор дослідження доктор Анкур Капур заявив, що звичайна практика вимірювання часу, що залишився, може призвести до збільшення кількості спожитих калорій. Іншими словами, коли йде зворотній відлік часу, людина відчуває, що ресурс вичерпується, і намагається це компенсувати споживанням іншого ресурсу.

Науковці сподіваються, що в майбутньому проведуть дослідження психологічних наслідків вичерпання інших ресурсів, наприклад грошей на рахунку чи заряду батареї смартфона.

Доктор Капур сказав: “Сьогодні існує багато можливостей контролювати такі речі, як час, сон, здоров’я та харчування. Ми сподіваємось, що наше дослідження дасть уявлення про тонкий вплив напрямку моніторингу ресурсів”.

Отримані результати були опубліковані в  Journal of Consumer Psychology.

Поділись


Новини партнерів