Науковці знайшли новий спосіб оцінки прогресування деменції

Команда дослідників виявила, що можна виміряти прогресування деменції у людей з хворобою Паркінсона, відстежуючи відкладення заліза в їхньому мозку. Свої висновки вони опублікували в Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Дослідження прогресування деменції у людей з хворобою Паркінсона зазвичай зосереджено на втраті відділів мозку. Однак візуалізація мозку може виявити ці зміни лише на пізніх стадіях захворювання.

Як наслідок, лікарі зазвичай оцінюють прогресування деменції, відстежуючи симптоми.

Нове дослідження дозволяє припустити, що методи сканування можуть виявити деменцію набагато раніше і точніше.

За даними Національного інституту зі старіння (NIA), симптоми деменції включають втрату здатності думати, міркувати чи пам’ятати. Інші ознаки включають зміни в поведінці людини, які впливають на її повсякденне життя.

Між хворобою Паркінсона та деменцією існує зв’язок. До 50% людей із хворобою Паркінсона, також страждають також на деменцію. Пацієнти з Паркінсоном можуть відчувати скутість в суглобах, тремтіння і утруднення ходьби. Хвороба Паркінсона розвивається, коли клітини мозку людини відмирають, хоча ще не ясно, чому це відбувається. На пізній стадії хвороба може пошкодити великі ділянки мозку, що і призводить до деменції. Саме на цьому етапі хвороби сканування здатне її виявити.

За даними NIA, у людей з хворобою Паркінсона часто спостерігається накопичення білка в мозку, що також спостерігається у людей із хворобою Альцгеймера.

За словами головного автора дослідження доктора Раймони Вейл з Університетського коледжу Лондона (UCL), Інституту неврології Queen Square у Великобританії, залізо в головному мозку все більше цікавить людей, що досліджують нейродегенеративні захворювання, такі як Паркінсон та деменція.

“Протягом життя залізо накопичується в мозку, але його вміст також пов’язаний з накопиченням шкідливих білків у головному мозку, тому ми знаходимо докази того, що вимірювання вмісту заліза може бути корисним для моніторингу прогресування хвороби і, можливо, у діагностиці”,- сказала дактор Вейл

Замість того, щоб вимірювати прогресування Паркінсона шляхом сканування мозку, дослідники використовували нову методику, яка називається кількісною картографічною сприйнятливістю, з використанням магнітно-резонансної томографії.

Команда відібрала 97 осіб із хворобою Паркінсона, які отримали діагноз не раніше, ніж 10 років тому, а також контрольну групу з 37 осіб без такого обмеження.

Дослідники провели тестування мислення та пам’яті, а також рухових функцій учасників з обох груп.

Потім науковці випробували нову методику сканування для вимірювання наявності заліза в мозку кожної людини. Вони порівнювали кількість заліза з показниками мислення, пам’яті та рухової функції.

Вчені з’ясували, що накопичення заліза в певних ділянках мозку могло погіршувати ці показники.

Результати цього дослідження безцінні для тих, хто проводить клінічні дослідження розвитку хвороби Паркінсона та деменції, але також вони можуть бути корисними для ранньої діагностики деменції.

Поділись


Новини партнерів