Половина ложки оливкової олії на день знижує ризик виникнення хвороб серця

Гарвардські вчені з’ясували, що збільшення споживання оливкової олії корисне для здоров’я серця. Вони провели дослідження за участі 100 000 людей, старших за 24 роки, пише Жіночий світ з посиланням на Daily Mail.

Доктор Марта Гуаш-Ферре, провідний автор дослідження, зазначила: “Попередні дослідження пов’язували високе споживання оливкової олії з покращенням здоров’я серця, особливо в середземноморських країнах, де споживання оливкової олії значно вище, ніж у Сполучених Штатах. Нашою метою було дослідити, чи принесе користь споживання оливкової олії для здоров’я серця американців”.

Дослідження Гарвардської школи охорони здоров’я Чана проходило між 1990 та 2014 роками. У ньому взяли участь 63 867 жінок та 35 522 чоловіків. На початку дослідження ніхто з учасників не мав раку, серцево-судинних чи інших хронічних захворювань.

Кожні чотири роки учасники дослідження проходили опитування щодо їхньої дієти та способу життя. Також дослідники використовували статистичні моделі, щоб порівняти користь оливкової олії для серцево-судинної системи з іншими комбінованими рослинними оліями.

Науковці виявили, що ті, хто їв більше половини столової ложки оливкової олії на день, мали на 15 відсотків менший ризик виникнення будь-яких серцево-судинних захворювань.  У них також був на 21 відсоток нижчий ризик ішемічної хвороби серця.

“Цікаво те, що хоча оливкова олія виявилась корисніша за більшість тваринних жирів та маргарини, вона показала приблизно ті ж результати, що й інші рослинні олії”,- каже доктор Гуаш-Ферре.

“Це означає, що заміна тваринних жирів у вашому раціоні на рослинні олії, в тому числі оливкову, може значно покращити здоров’я вашого серця”.

Однак, захоплюватись оливковою олією теж не варто – як і інші олії, вона дуже калорійна. Тому однієї ложки на день буде цілком достатньо.

 

 

Поділись


Новини партнерів