Чи можемо ми буквально “злякатись до смерті”?

Ми любимо лоскотати собі нерви фільмами жахів і часто говоримо, що “злякались до смерті”. По-справжньому страшно те, що сильний страх дійсно може призвести до таких наслідків, хоч і дуже рідко, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland clinic.

Інтенсивна емоція дійсно може викликати інфаркт за певних умов. І навіть люди з абсолютно здоровим серцем можуть злякатися (майже) до смерті. Це називається стресовою кардіоміопатією.

Коли організм стикається з раптовою стресовою чи страхітливою ситуацією, він виробляє багато зайвого адреналіну. Цей прилив гормонів викликає негайні фізіологічні зміни, які готують організм до фізичних навантажень – так званий режим “бийся або тікай”.

Деякі типові ефекти – це збільшення частоти серцевих скорочень, артеріального тиску, рівня глюкози в крові та загальна реакція симпатичної нервової системи, яка говорить нам, чи бігти, чи боротися.

Це може викликати аритмію, звуження судин (навіть коли немає закупорок) або спазми. У цьому випадку серцевий м’яз може перестати стискатися і не перекачувати кров настільки ефективно, як це потрібно.

На щастя, у більшості випадків цей стан є оборотним, і серцева функція з часом повертається до норми. У рідкісних випадках це може спричинити раптову смерть.

“Є у вас захворювання серця чи ні, ймовірність раптової смерті від переляку надзвичайно мала. І можливість такого випадку передбачити неможливо, – каже кардіохірург клініки Клівленду А. Марк Гіллінов.

Кардіоміопатія, пов’язана зі страхом, вперше була зафіксована в 1990 році японськими медиками. Незважаючи на те, що протягом багатьох років вона залишається невловимою, випадки стресової кардіоміопатії все частіше діагностуються.

 

Поділись


Новини партнерів