Вчені дослідили, що гіпертонія в молодості може призвести до несподіваних наслідків в похилому віці

Люди, які мали підвищений кров’яний тиск у молодому віці більш схильні до значного зниження когнітивної функції в похилому. Про це свідчать дослідження вчених з Північно-західного університету та з уінверситету Тель-Авіва.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Американської асоціації серця Circulation.

“Ми виявили, що згубний вплив підвищеного артеріального тиску на структуру та функції мозку починається в ранньому дорослому віці. Це свідчить про необхідність профілактичних заходів проти підвищення кров’яного тиску навіть у цьому ранньому віці”, – пояснив професор Хаусдорф з університету Тель-Авіва.

“Ми знаємо, що погіршення ходи та зниження когнітивних здібностей людей похилого віку призводять до таких наслідків, як деменція, когнітивний спад, підвищений ризик падінь і навіть смерть. Наше дослідження показує, що для мінімізації цих наслідків необхідно починати вживати заходи значно раніше – на десятиліття раніше – ніж вважалось до цього”,- додає Хаусдорф.

Дослідження дійшло до висновку, що артеріальний тиск суттєво впливає на когнітивні здібності навіть у молодому віці і має важливе значення для оцінки змін когнітивної функції та рухливості в майбутньому.

Поділись


Новини партнерів