Як нерегулярний сон може вплинути на здоров’я серця

Всі ми знаємо, яка шкідлива для здоров’я нестача сну. Але нове дослідження показало, що для зниження ризику серцевих захворювань важлива не лише тривалість сну, а і постійний режим, пише Жіночий світ з посиланням на Healthline.

Дослідження, проведене Національним інститутом серця у США показало, що неправильний режим сну у дорослих може бути незалежним фактором виникнення серцево-судинних захворювань (ССЗ). У дослідженні взяли участь 1992 людини віком від 45 до 84 років. За ними стежили 5 років, жоден з них на початку досліду не мав ССЗ. Учасники дослідження носили на зап’ястках спеціальні прилади, які фіксували час засинання та пробудження. За період спостережень 111 осіб отримали ССЗ. Серед них були серцеві напади, інсульти та навіть смерті.

Попередні дослідження пов’язували недосипання із підвищеним ризиком ожиріння, діабету та ішемічної хвороби серця.

“Науковці виявили, що учасники з найбільш нерегулярним режимом і низькою тривалістю сну, мали майже вдвічі більший ризик виникнення ССЗ, порівняно з тими, у кого був регулярний режим”,- пишеться у звіті дослідження.

Також порушення сну знижують рівень гормону лептину, який зменшує апетит. Тому люди з нерегулярним режимом сну більше їдять і менше рухаються, що також має вплив на здоров’я серця.

Дослідники зауважили, що в майбутніх дослідженнях шукатимуть у крові маркери, які б пояснили механізм залежності виникнення ССЗ від режиму сну. Вони хотіли б збільшити вибірку та тривалість спостережень. Але вже зараз зрозуміло, що встановлення правильного режиму сну може бути таким же важливим, як і медикаментозна терапія, коли мова йде про зменшення імовірності серцевого нападу.

Поділись


Новини партнерів