Лікарі розповіли, що популярна приправа здатна перемогти хворобу Альцгеймера

За статистикою, у світі, щонайменше, 44 млн людей живуть з хворобою Альцгеймера, або як її ще називають “старечим маразмом”, що перетворює її в глобальну проблему, на яку необхідно звернути увагу. Ті, хто стикався з таким діагнозом прекрастно розуміють, що хвороба Альцгеймера кардинально змінює життя як самої людини, так і членів його сім’ї та друзів. Ось чому важливо знати, як можна запобігти розвитку недуги.

Так, вчені з Каліфорнії з’ясували, що від старечого недоумства може захистити куркума. Вся справа в тому, що куркумін позитивно впливає на пам’ять і психологічне здоров’я людини. Також він знімає запалення і перешкоджає накопиченню речовин, що погіршують стан мозку. Результати дослідження були опубліковані в журналі American Journal of Geriatric Psychiatry.

В ході дослідження з’ясувалося, що індійська пряність здатна полегшити депресію і знизити рівень накопичення токсичних білків в тих частинах мозку, які відповідають за емоції і пам’ять. Саме підвищення кількості цих речовин призводить до розвитку хвороби Альцгеймера.

Зовсім недавно завершилося дослідження, учасниками якого стали 40 осіб 50-90 років зі скаргами на помірні проблеми з пам’яттю. Всі вони перед початком експерименту пройшли тестування пам’яті і позитронно-емісійну томографію для визначення в мозку амілоїдних бляшок і скупчень тау-білка – характерних ознак хвороби Альцгеймера. Далі 18 місяців вони отримували два рази в день або 90 мг куркуміну, або плацебо.

Результати виявилися більш ніж оптимістичні – У піддослідних, які вживали куркумін, пам’ять покращилася майже на 30%, а у тих учасників, у яких були виявлені амілоїдні бляшки і скупчення тау-білка, їх стало значно менше.

До речі, куркумін корисний також при захворюваннях серцево-судинної системи і артриті. Однак не дивлячись на всі корисні властивості прянощі, є протипоказання до застосування, тому в кожному конкретному випадку необхідно проконсультуватися з лікарем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів