Психологи розповіли, до чого призводить епідемія самотності

Ви завжди зайняті: ви працюєте, відвідуєте спортзал, ведете домашнє господарство. Часто ви просто не встигаєте зустрічатися з друзями і соціальні зв’язки обриваються, пише Жіночий світ з посиланням на WebMD.

Самотні люди на 32% частіше помирають рано, ніж їхні соціально активні однолітки.

“Відсутність соціальних зв’язків може мати такий же вплив, як і інші фактори, що призводять до ранньої смерті”,- каже Джуліанна Хольт-Лунстад, доктор наук, професор психології з університету Брігем Янг. Коли людина почувається самотньою, вона більше палить, їсть, її фізична активність знижується. Тож самотність негативно впливає на наше здоров’я.

Соціальна ізоляція – це проблема не лише людей похилого віку. За результатами опитування 20 000 американців, майже половина людей інколи або постійно почувається самотньо, при чому найбільше на самотність скаржилась молодь від 18 до 22 років.

Що до того, як соціальна активність подовжує наше життя, в дослідників є кілька теорій. Близькі можуть заохочувати людину краще стежити за здоров’ям, дотримуватись рекомендацій лікаря чи правильно харчуватись. А хронічна самотність може викликати хронічний стрес, який часто призводить до погіршення стану здоров’я.

Також дослідження показало, що самотність може позначитись і на якості сну, що, в свою чергу, може зробити людину більш вразливою до цілого ряду захворювань.

“Незалежно від того, як саме самотність погіршує наше здоров’я, ми повинні сприймати це серйозно”,- каже Хольт-Лунстад. “Так само, як ми приділяємо час фізичним вправам, не зважаючи на завантаженість графіку, ми повинні знайти час і для соціальної активності”.

Поділись


Новини партнерів