Стало відомо, що здоровий сон допомагає підліткам боротися із соціальним стресом

Дослідники з’ясували, що достатня кількість сну дозволяє підліткам ефективніше долати соціальний стрес, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дослідження, опубліковане в Child Development показало, що здоровий сон допомагає підліткам краще справлятися з ситуаціями, що пов’язані з дискримінацією та упередженнями. Також здоровий сон дозволяє підліткам ефективніше вирішувати проблеми і заручатись підтримкою однолітків при труднощах.

“Розуміння того, як сон допомагає підліткам врегульовувати соціальні конфлікти, може допомогти з’ясувати, як покращення сну може відкоригувати поведінку підлітків у школі та поза її межами”, – сказав Іджі Ванг, професор Мічиганського Університету.

В порівнянні з дорослими та з молодшими дітьми, старшокласники більше ризикують постраждати від нестачі сну. Це пов’язано з раннім початком занять, напруженим графіком і посиленням соціального стресу.

Ванг та співавтор дослідження Тіффані Йіп з Фордхемського університету хотіли точно визначити, який вплив має сон на подолання підлітками соціальних стресів. Команда виявила, що ті школярі, які добре сплять уночі, краще справляються із соціальними проблемами.

“Це дослідження не розглядало нестачу сну, як наслідок стресу. Але в інших дослідженнях команда виявила, що в дні, коли підлітки зазнавали етнічної або расової дискримінації, вони спали менше та засинали довше”,- каже Ванг.

Учасники дослідження носили спеціальні годинники, які відслідковували їхню фізичну активність і фіксували час засинання та пробудження. Крім того, учні проходили перед сном опитування, де їх просили розповісти про прожитий день, описати, як вони реагували на стрес, та своє психологічне самопочуття.

Дослідники зазначили, що, на відміну від батьків, однолітки, швидше за все, будуть спостерігачами та учасниками соціально стресового досвіду підлітків. Саме вони можуть надати необхідну підтримку.

Тим не менш, батьки теж повинні допомогти своїм дітям впоратися як з розладами сну, так і з соціальним стресом.

Крім тривалості, важлива також якість сну. Лягати спати краще в один і той же час, а перебування за комп’ютером та перед телевізором слід скоротити.

“Стимулюючий ефект здорового сну постійний. Він дозволяє підліткам ефективніше вирішувати проблеми та шукати підтримки в своїх однолітків”,- додає Ванг.

Поділись


Новини партнерів