Дієтолог розповів, як харчуватися з користю для здоров’я, якщо ви не любите овочі

Всі ми бачили милі картинки, на яких малюки відмовлялись від шматочка броколі. Та, насправді, деякі люди так ніколи і не переростають неприязнь до овочів. Комусь не до вподоби аромат, комусь – текстура. А деякі гурмани ніколи й не намагалися скуштувати страви з овочів, пише Жіночий світ з посиланням на WebMD.

Причина в тому, що овочі дуже тісно пов’язують зі здоровим харчуванням, оскільки вони збагачені вітамінами, мінералами, клітковиною, містять багато вологи, і все це при низькій калорійності. Є докази того, що споживання овочів і фруктів дозволяє знизити ризик серцево-судинних захворювань та тримати вагу тіла в нормі.

Дієтолог Саллі Куземчак радить перш, ніж зовсім виключити овочі зі свого раціону, врахувати кілька речей.

  • Невелика кількість вершкового масла та солі може змінити смак овочів. Спробуйте їх підсолити або підсмажити. Хоча деякі люди вважають, що термообробка та сіль нівелюють усю користь від овочів, насправді це не так.
  • Можливо, є овочі, які ви насправді хотіли б з’їсти. “Овочі” – це велика група продуктів найрізноманітніших смаків та текстур, а не лише салат Айсберг і м’ясисті боби. Обсмаження зробить овочі хрусткими і розкриє їхню природню солодкуватість. А деякі овочі, як от морква, зелений горошок та болгарський перець, взагалі не гіркі, а солодкі.
  • Овочі можна їсти, але не куштувати. Ви можете готувати соуси, запіканки чи додавати дрібно нарізані овочі до фрикадельок. Так ви отримаєте корисні речовини, але не відчуєте їхнього смаку.

Якщо ви все ще не хочете спробувати овочі, то є гарна новина – ті ж самі корисні речовини, що містяться в овочах, можна знайти і у фруктах. Наприклад:

  • Вітамін А з моркви та шпинату міститься також у дині, абрикосі та манго.
  • Калій з артишоків і броколі можна знайти у ківі, нектаринах та гранаті.
  • Фолієва кислота зі спаржі, брюссельської капусти та гірчиці є в апельсинах, папайї та бананах.

Фрукти – теж цінне джерело клітковини та вітамінів, але врахуйте, що вони калорійніші та містять більше глюкози. Це особливо важливо для тих, хто намагається контролювати рівень цукру в крові.

Поділись


Новини партнерів