Лікарі попереджають, що у жінок інфаркти можуть не супроводжуватись болем у грудях

Біль у грудях – це один із найпоширеніших симптомів інфаркту. Але у жінок, які перенесли інфаркт, частіше, порівняно з чоловіками, виникали незвичайні симптоми, такі як холодний піт, нудота, запаморочення, важке дихання, болі в шиї, руках та в животі. Також у жінок інфаркт частіше, ніж у чоловіків, відбувається без болю у грудях, пише Жіночий світ з посиланням на The Washington Post.

У таких випадках показати, що серце не отримує достатню кількість кисню допоможе електрокардіограма та, якщо ЕКГ підтвердить занепокоєння, коронарна ангіографія (дослідження коронарних артерій за допомогою катетерів).

У випадку інфаркту час надзвичайно важливий. Що більше ви зволікаєте, то довше ваш серцевий м’яз залишається без кисню. Але багато людей просто не розпізнають ознаки інфаркту і втрачають дорогоцінні години, та навіть дні.

У суспільстві побутує думка, що захворювання серця більше притаманні чоловікам, ніж жінкам. Коли інфаркт потрібно показати у фільмі, то зазвичай на екрані чоловік із надмірною вагою хапається за груди. Куди більше жінок лякає, приміром, рак молочної залози. Але правда полягає в тому, що хвороби серця вбивають щороку більше жінок, ніж усі форми раку разом узяті.

“Тільки 60 % американських жінок знають, що серцеві хвороби – найпоширеніша причина жіночої смертності”, – сказала Соня Толані, кардіолог з медичного центру університету Колумбії. “Для жінок з етнічних меншин ця цифра зменшується до третини”.

Лікарі наголошують на важливості регулярних обстежень. Пам’ятайте, що інфаркт виглядає у різних людей по-різному, але статися може з кожним.

 

Поділись


Новини партнерів