Вчені спростували той факт, що Омега-3 жирні кислоти запобігають виникненню раку

Нове дослідження показало, що дієтичні добавки на основі омега-3 жирних кислот не запобігають виникненню раку. Більше того, вони навіть збільшують імовірність його появи, повідомляє Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Кислоти омега-3 популярні у світі через поширену думку, що вони здатні захистити від раку, інфаркту та інсульту. Та згідно з результатами досліджень, проведених вченими з Університету Нової Англії, вони можуть лише призвести до зменшення смертності від ішемічної хвороби серця. В той же час, додаткове споживання омега-3 корелює зі збільшенням ризику появи раку простати. І позитивний, і негативний ефекти виявились вкрай незначними.

Простіше кажучи, якби 1000 людей приймали добавки з вмістом омега-3 протягом чотирьох років, то троє уникло б смерті від серцево-судинних захворювань, шестеро – від ішемічної хвороби, а ще у трьох розвинувся б рак простати. Результати досліджень науковці опублікували в Британському журналі про рак.

Омега-3 кислоти у невеликій кількості важливі для нашого здоров’я. Їх можна одержати з їжі (горіхи, насіння та жирна риба багаті на ці кислоти), але все більшої популярності набувають безрецептурні дієтичні добавки.

Більше 100 000 учасників були рандомізовані, одні споживали більше омега-3 з довгим ланцюгом (риб’ячий жир), а інші вживали їх у звичайній для себе кількості. Потім науковці підрахували кількість людей, яким поставили діагноз рак, інфаркт або інсульт, та тих, що померли від будь-якого з цих захворювань.

Провідний дослідник доктор Лі Гупер з медичної школи УНА в Норвічі заявив: “Наші дослідження показали, що добавки з омега-3, включаючи риб’ячий жир, не захищають від тривожності, депресії, інсульту чи діабету”.

“Ми опрацювали медичні дані багатьох тисяч людей за дуже тривалий час. Цей величезний об’єм інформації показав, що якщо ми кілька років прийматимемо добавки з омега-3, то в нас трохи виросте ризик виникнення деяких видів раку та трохи знизиться імовірність появи серцево-судинних захворювань. Загальний вплив на здоров’я мінімальний”.

При цьому дослідники зазначили, що ту кількість омега-3 жирних кислот, яка необхідна нашому тілу, найкраще отримувати не з аптечних капсул, а з жирної риби. Це ситна, збагачена білком їжа, яка, окрім омега-3, містить ще й селен, йод, вітамін D та кальцій.

 

Поділись


Новини партнерів