5 поширених міфів про хворобу Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера, як будь-яке інше маловивчене захворювання, оповита безліччю міфів. Використовуючи матеріали WebMD, ми розглянемо 5 найпоширеніших.

Альцгеймер трапляється лише у людей похилого віку. Так, більшість хворих мають поважний вік – від 65 років. Однак близько 5% людей із цим захворюванням відчули перші симптоми в віці 30-40 років. Зазвичай, їм довго не можуть поставити діагноз, бо лікарі швидше пов’яжуть втрату пам’яті у людини середнього віку зі стресом, ніж з хворобою Альцгеймера.

Нормально мати симптоми Альцгеймера у похилому віці. Звісно ж, з віком пам’ять погіршується. Але забудькуватість, що серйозно впливає на наше життя, чи дезорієнтація не є варіантом норми. Нормально час від часу губити ключі, але не забувати дорогу до власного дому. На відміну від когнітивного спаду, що майже завжди починається у зрілому віці, Альцгеймер постійно прогресує і чинить значно більший вплив на мозок, аж до втрати здатності думати. Тож, якщо вам здається, що ваш розум з віком втратив гостроту, це ще не означає, що у вас хвороба Альцгеймера.

Хвороба Альцгеймера несмертельна. На жаль, це шоста за поширеністю причина смерті у США. Більшість людей живуть 8-10 років після встановлення діагнозу. Хворий може забувати приймати їжу, що призведе до дефіциту поживних речовин, або мати проблеми з диханням, що сприяє розвитку пневмонії. Не кажучи вже про те, пацієнти з Альцгеймером часто схильні до небезпечної поведінки.

Існують методи лікування, які зупиняють загострення хвороби. Хоча лікарі постійно шукають нові способи лікування симптомів хвороби Альцгеймера, єдиної затвердженої методики лікування з доведеною ефективністю ще не існує. Експерти застерігають від покупки сумнівних препаратів та диво-дієт, які обіцяють зупинити розвиток хвороби. Єдині препарати, що Управління Продовольства та Медикаментів США затвердило для лікування симптомів хвороби, працюють не на всіх пацієнтах і дають лише тимчасовий ефект.

Хвороба Альцгеймера викликається алюмінієм, щепленнями від грипу чи аспартамом.  Ніщо не підтверджує, що щеплення від грипу, підсолоджувач або ж їжа, приготована в алюмінієвому посуді мають хоч якийсь зв’язок із виникненням хвороби Альцгеймера. Точні причини захворювання поки не відомі фахівцям, найсвіжіші дослідження повідомляють, що вона може критись у деяких білках. Але є й альтернативні думки, що пов’язують хворобу Альцгеймера із захворюваннями серця, високим кров’яним тиском чи діабетом.

Поділись


Новини партнерів