Вживання меншої кількості калорій допоможе уповільнити старіння

Обмеження споживання калорій може допомогти зменшити кількість запалень, затримати прихід пов’язаних із віком захворювань та збільшити тривалість життя. Такими є результати експериментів зі зниження калорійності раціону пацюків, повідомляється у Times now.

Хоча переваги обмеження калорійності їжі були широко вивчені, нові результати, опубліковані в журналі Cell, показали, як саме воно захищає від старіння. Науковці пояснили, як менш калорійна дієта впливає на хімічні процеси, що відбуваються на клітинному рівні.

“Ми вже знали, що зменшення кількості спожитих калорій збільшує тривалість життя, але тепер ми показали, як саме воно діє на клітинні процеси”, – сказав Хуан Карлос Ізпісуа Белмонте, старший автор дослідження з Інституту біологічних наук Salk в США.

“Це дає нам надію, що одного дня ліки від старості будуть винайдені”, – сказав Бельмонте.

Дослідники зазначають, що експерименти на тваринах показали ефективність обмеження споживання калорій проти таких вікових захворювань, як рак, деменція та діабет.

У дослідженні Бельмонте та його команда порівнювали щурів, які з’їдали на 30% менше калорій, із тими, які дотримувались звичайної дієти. Вони сказали, що  раціон тварин контролювали з віку вісімнадцяти місяців до двадцяти семи.
Бельмонте та його команда виділили та проаналізували загалом 168 703 клітини сорока типів у 56 щурів як на початку експерименту, так і після його завершення.

Ці клітини відбирали з жирових тканин, печінки, нирок, судин, шкіри, кісткового мозку, головного мозку та м’язів. Потім дослідники використовували технології секвенування ДНК для вимірювання активності різних генів у кожній з цих клітин.

Вони також оцінювали загальний склад клітинних типів у тканинах і порівнювали старих і молодих пацюків на кожній з дієт. Згідно з даними дослідження, багато змін, які відбулися, коли щури на нормальному раціоні старіли, не відбувалися у гризунів при обмеженні калорій. “Близько 57% вікових змін клітин, виявлених у тканинах щурів на звичайній дієті, не знайшли у щурів на дієті з обмеженою калорійністю”, – додали вони.

“Це дослідження не тільки розповіло нам про вплив обмеження споживання калорій на різні типи клітин, але також забезпечило найбільш повне і детальне розуміння того, що відбувається на рівні однієї клітини під час старіння”, – сказав співавтор дослідження Гуан-Хуй Лю з Китайської Академії наук.

Найбільше у пацюків на звичайному харчуванні постраждали клітини, що пов’язані з імунітетом та метаболізмом.

“Основне відкриття в поточному дослідженні полягає в тому, що процеси старіння на рівні клітин можна пригнічувати систематичним обмеженням калорій”, – сказав співавтор дослідження Джин Ку з Китайської академії наук.

“Люди кажуть, що “ти те, що ти їси”, і ми вважаємо, що ця приказка багато у чому правдива”, – сказав Консепсьон Родрігес Естебан, інший співавтор дослідження з Інституту біологічних наук Salk.

Поділись


Новини партнерів