5 речей, які потрібно занти про антибіотики

Колись антибіотики врятували людство від безлічі хвороб. Однак зараз у світі зростає рівень антибіотикорезистентності, що викликає значне занепокоєння у лікарів.
Був час, коли для поширених інфекцій, таких як пневмонія, гонорея та багато інших, не існувало ефективного лікування. Однак із відкриттям Александром Флемінгом першого антибіотика Пеніциліну правила гри змінилися. Пеніцилін вважають одним із найважливіших відкриттів у галузі терапевтичної медицини. Минуло майже століття, і тепер ми боремося з проблемою резистентності до антибіотиків. Лікарям стає все важче лікувати деякі бактеріальні інфекції, повідомляє Жіночий світ з посланням на Times.

Багато людей до останнього відкладають візит до лікаря, або ж просто покладаються у лікуванні на власний досвід та рекомендації фармацевта, і купують перші-ліпші ліки, що відпускаються без рецепта. Але не всі ці препарати такі безпечні, деякі з них можуть містити антибіотики, неконтрольоване вживання яких може, зрештою, спричинити втрату чутливості до їхньої дії.

Є речі, які необхідно врахувати перш, ніж прийняти рішення лікуватися антибіотиками:

  • Антибіотики не лікують вірусні інфекції – антибіотики, як випливає з назви, призначені для лікування бактеріальних інфекцій. Вони не є противірусними лікарськими засобами, і тому не можуть вилікувати вірусні інфекції, такі як запалення горла або нежить. Люди дуже часто використовують антибіотики для лікування симптомів вірусної інфекції, а пізніше, коли антибіотику насправді доведеться боротися з хвороботворними бактеріями у організмі, він може виявитись стійким до дії препарату.
  • Зрештою, бактерії пристосовуються до антибіотиків – той факт, що ми спостерігаємо підвищення стійкості до антибіотиків, майже через 100 років з моменту відкриття першого з них, однозначно говорить про те, що бактерії адаптувалися. Вони з часом стають стійкими до лікарських препаратів, що ускладнює лікування бактеріальних інфекцій. Лікарям доводиться постійно шукати нові препарати, ефективні проти стійких до антибіотиків бактерій. Резистентність до антибіотиків серед великої кількості людей може ускладнити лікування та полегшити поширення інфекції.
  • Один антибіотик не може лікувати всі бактеріальні інфекції -антибіотики широкого спектру дії, які застосовуються в лікарнях, відрізняються від антибіотиків з безрецептурних препаратів або тих, які призначив ваш лікар. Обов’язково відвідайте лікаря і підберіть собі правильний антибіотик, ефективний саме проти вашої недуги.
  • Потрібно пропити повний курс антибіотиків – коли лікар призначить вам курс препаратів, вам потрібно його пройти. Не можна припиняти пити ліки тільки тому, що ваші симптоми зникають. Не варто намагатись залишити рецептурний препарат на потім. Як вже було сказано, він не обов’язково буде ефктивний проти іншої хвороби.
  • Вам не потрібно боятися антибіотиків – враховуючи зростання резистентності до антибіотиків, люди взагалі почали боятися приймати антибіотики. Пам’ятайте, що надмірне або неправильне вживання ліків, ймовірно, зробить ваш організм та бактерії стійкими до препаратів, але якщо приймати їх у визначеній лікарем кількості, антибіотики цілком безпечні.
Поділись


Новини партнерів