Солодкі напої підвищують ризик серцево-судинних захворювань

Вживання солодких напоїв може бути пов’язане з дизбалансом ліпідів, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ), як показало нове дослідження, пише Жіночий Світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні, опублікованому в “Журналі Американської асоціації серця”, зазначається, що споживання 340 мл солодких напоїв більше одного разу на день знижує рівень холестерину та ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ-С) у людей середнього та старшого віку. Це, як повідомляється, підвищує ризики ССЗ.
Попередні дослідження теж пов’язували надлишок цукру із збільшенням ризиків ССЗ.

“Дослідження дозволяє нам усвідомити потенційний негативний вплив напоїв з високим вмістом цукру на рівень холестерину в крові, що збільшує ризики серцевих захворювань”, – сказав дослідник Едуардо Санчес з Американської асоціації серця у США.

Це ще одна причина для нас, щоб скоротити вживання газованої води та інших підсолоджених напоїв, додав Санчес.

Щоб визначити вплив підсолоджених напоїв на рівень тригліцеридів та холестерину, дослідники вивчали медичні дані 5 924 осіб, за якими спостерігали 12,5 років.
Для цього дослідження підібрали 340 мл солодких напоїв, таких як содова, фруктові ароматизовані напої, спортивні напої, попередньо підсолоджена кава та чай; та 340 мл низькокалорійних підсолоджених напоїв, включаючи натуральну та штучно підсолоджену дієтичну содову або інші ароматизовані напої; або 225 мл 100% фруктових соків без цукру.

Дослідники проаналізували, як споживання різних напоїв корелювало зі змінами рівня холестерину та тригліцеридів протягом чотирьох років.

Вони виявили, що вживання підсолоджених цукром напоїв (більше 340 мл на день) збільшило на 53% імовірність підвищення рівня тригліцеридів та на 98 відсотків зниження рівня холестерину ЛПВЩ (хороший холестерин) порівняно з тими, хто вживав менше однієї порції місяць.

Вживання низькокалорійних підсолоджених напоїв, схоже, не пов’язане з підвищеним ризиком дисліпідемії.

Згідно з даними дослідження, споживання до 340 мл фруктового соку на день не було пов’язано з несприятливими змінами холестерину або дисліпідемією, хоча для підтвердження цього здогаду потрібні подальші дослідження.

“Зменшення або припинення споживання цукрових напоїв може бути одним зі способів допомогти людям зберігати тригліцериди та холестерин ЛПВЩ на більш оптимальних для здоров’я рівнях”, – сказала ведуча авторка дослідження Нікола МакКаун із університету Туфтс у США.

Приблизно 40-50 відсотків дорослих людей страждають від дисліпідемії, дисбалансу холестерину та тригліцеридів у крові, що збільшує ризик ССЗ.

Поділись


Новини партнерів