Американські дослідники, що представляють медичний центр Cleveland Clinic, заявили про стрімке поширення випадків появи раку кишечника, спровоковані неправильним харчуванням.
Таким харчуванням вони вважають раціон, в якому переважають насичені і перероблені жири.
Незважаючи на заклики до здорового харчування, безліч сучасних людей, як свідчить дослідження, надають перевагу висококалорійному раціону, і часто вживають жирні продукти промислової переробки – сири, ковбаси і м’ясні закуски, десертні вироби. Саме цю звичку лікарі оцінюють як вирішальний фактор у розвитку раку кишечника – одного з найбільш масових і смертоносних видів онкології.
Для населення США це є особливо серйозною проблемою.
«Пухлини кишечника, викликані активізацією молекулярних шляхів, що живлять аномальні клітини під впливом жирів, є одними з найбільш поширених в США. Щороку подібних випадків фіксується все більше у людей молодше 55 років », – з тривогою відзначили автори нового проекту.
Експерти з Cleveland Clinic констатували, що в 80% випадків саме багата хворими жирами їжа стає головною провокуючою обставиною в розвитку раку кишечника.
За словами медиків, їх насторожує той факт, що в своєму харчуванні багато людей намагаються уникати вуглеводів. Частку калорій, яку б могли забезпечувати ці нутрієнти, вони вважають за краще заповнювати за рахунок білка і жиру. Фахівці підкреслили, що в здоровому раціоні рівень вуглеводів має становити мінімум 30%, при цьому їх джерелами повинні бути овочі і зерно.
«Навіть невелике перевищення в кількості жирів негативно впливає на організм і сприяє розвитку ракових захворювань кишечника», – попередили автори.