Як зберегти ясний розум у похилому віці

Когнітивний спад часто пов’язаний із віком. Оскільки середня тривалість життя постійно зростає, все більше людей ставлять питання, як зберегти діяльність мозку, пише Жіночий Світ з посиланням на Medical News Today.

Протягом багатьох років дослідження показували, що і фізична, і пізнавальна активність пов’язана з  поліпшенням  когнітивної діяльності. З іншого боку,  дослідження показали, що люди, які проводять багато часу, наприклад, переглядаючи телевізор, мають більше шансів зазнати різкого когнітивного спаду.

Багато вчених вивчали вплив фізичної, дозвіллєвої та соціальної активності на когнітивні здібності та спади. Однак недавнє дослідження вчених з Університету Південної Флориди в Тапі використовує дещо інший підхід. Їх висновки містяться в  Journal of Gerontology: Psychological Sciences and Social Sciences.

Замість того, щоб просто оцінювати загальний рівень активності, автори останнього дослідження поставили питання, чи відіграє роль різноманітність діяльності у підтримці гостроти розуму?

Автори пояснюють, що «чергування різних видів діяльності у повсякденному житті підвищує когнітивні здібності та стійкість, що дозволяє ефективніше вирішувати когнітивно складні завдання».

Також діяльність у кількох напрямках часто означає, що люди зустрічають більше інших людей. Автори пояснюють, що соціальна активність сама по собі корисна для нашого мозку.

Для цього дослідження вчені взяли дані 732 людей у віці від 34 до 84 років. Щодня протягом 8 днів поспіль піддослідним ставили питання, чи приймали вони участь у якому-небудь із наступних семи заходів:

  • проводили час з дітьми
  • виконували оплачувану роботу
  • дозвілля
  • хатні справи
  • волонтерство
  • фізична активність
  • надання неформальної допомоги людям, які не живуть з ними.

На основі цієї інформації, автори давали кожному учаснику оцінку за різноманітність діяльності, яка охоплювала також і послідовність діяльності. Через 10 років вчені ставили групі людей однакові запитання. На початку та в кінці дослідження науковці оцінювали пізнавальну функцію кожного учасника, використовуючи Короткий тест пізнання дорослих за допомогою акумулятора телефону. Цей тест вимірює цілий спектр когнітивних здібностей, включаючи володіння мовою, робочу та словесну пам’ять, швидкість обробки інформації та увагу.

Різноманітність, а не тривалість

Автори встановили, що ті, у кого активність найбільш різноманітна, мали найвищі показники когнітивної функції. Навіть після поправки на загальну кількість часу, яку людина витрачала на діяльність, ефект все ще був суттєвим. Насправді, кореляція залишалася значною навіть після поправки на вік, стать, расу, рівень освіти, фізичне здоров’я та самопочуття.

Вчені також встановили, що люди, які збільшували різноманітність своєї діяльності протягом періоду дослідження, мали кращі когнітивні показники, ніж ті, хто підтримував сталий рівень різноманітності або знижували його. Цікаво, що дослідники визначили цей зв’язок між різноманітними видами діяльності та покращенням пізнавальної діяльності у всіх вікових групах.

Автори відзначають певні прогалини свого дослідження. Наприклад, його учасники, були в середньому здоровішими та освіченішими, ніж середньостатистична людина у Сполучених Штатах. Також учасники були переважно білими.

Потрібні подальші дослідження, щоб визначити, чи буде цей ефект таким же для різних демографічних груп. Оскільки цей дослід по суті є спостереженням, визначити точні причини такого зв’язку неможливо; інші фактори можуть впливати на результати. Наприклад, автори задаються питанням, чи можуть люди, які беруть участь у найширшому спектрі заходів, також мати найбільш здорову дієту. Якщо це так, то краще харчування може поліпшувати пізнавальні здібності.

Хоча дослідники поцікавились здоров’ям учасників, вони не отримали доступу до їхніх медичних карт. Оскільки певні захворювання можуть обмежувати діяльність людини, а також вплинути на когнітивне здоров’я, це потенційно може вплинути на результати.
Автори сподіваються, що майбутні дослідження можуть вирішити деякі вищезазначені проблеми.

Поділись


Новини партнерів