Вчені довели, що через нестачу води в організмі людина спить на дві години менше

Недосипання пов’язане з нестачею води у організмі людини.

Вчені провели дослідження у США і Китаї, які показали, що недостатнє вживання води “краде” 2 години сну. У зв’язку з цим рекомендується не відхилятися від норми вживання рідини, що складає не менше 2-х літрів на день.

Як пояснили фахівці, у безсонної ночі може бути кілька причин: від травлення, яке не працює належним чином, до різних думок, які не дають можливості розслабитися. Як виявилося, менш відомим поясненням є вживання недостатньої кількості води. У двох дослідженнях взяли участь понад 9,5 і 11,9 тис. людей. Для розуміння зв’язку між сном і вживанням рідини вчені використовували аналітичні параметри сечі (щільність та іонний склад), і оцінку самих піддослідних щодо якості нічного відпочинку.

Результати показали, що високі значення щільності сечі (понад 1020 г/мл) і вміст фізіологічного розчину (більше ніж 831 мОсм/кг) є показниками поганої гідратації та призводять до скорочення тривалості сну приблизно на дві години, яке пов’язане із змінами вивільнення антидіуретичного гормону вазопресину з інтерференцією циркадних ритмів.

“Отже, зневоднений організм захищає себе, виробляючи вазопресин, щоб не втрачати рідину, а це і впливає на раннє пробудження. Давайте не будемо забувати, що вода може сприяти гарному травленню, а це ще один аспект, який допомагає вам добре спати. Не менш важливим є й те, що бікарбонатно-сульфатні мінеральні води, завдяки наявності у них важливих мінеральних солей, стимулюють діяльність печінки та підшлункової залози, знижують кислотність шлунку та сприяють дії травних ферментів”, — пояснив висновки колег Умберто Солімене з Міланського університету.

Джерело

Поділись


Новини партнерів