Енергетичний кредит. Як пити каву з користю для здоров’я

coffee cup with jute bag and spoon full of coffee beans

Пийте на здоров’я, якщо дійсно любите цей напій, головне — пийте правильно

Існує стереотип, що кава — це шкідливо. Але все не так однозначно. Формально, кофеїн є антиоксидантом, який дозволяє організму боротися з вільними радикалами, які руйнують мембрану клітин, саму клітину і запускають клітинне запалення. Всі ці процеси на молекулярному і клітинному рівні є початковими етапами як метаболічного синдрому, так і процесів старіння.

Для людського організму вікові неприємності починаються з декомпенсованого оксидативного стресу. Це коли вільних радикалів — агресивних молекул, що атакують мембрани клітин — стає більше, ніж антиоксидантів. У нас в організмі є власні антиоксиданти, але вони виробляються в недостатній кількості, тому ми змушені їх додатково споживати з їжею (вітаміни С, А, Е, ресвератрол). А ось, наприклад, у собак один з найсильніших антиоксидантів — вітамін С — виробляється в печінці, тому у них ніколи не буває інфарктів та інсультів. Вивченню цього питання присвятив свою книгу Матіас Рат (Німеччина), учень двічі лауреата Нобелівської премії з хімії та миру Лайнуса Полінга.

Кофеїн — головний алкалоїд і діюча речовина кави — формально є антиоксидантом. Це корисна речовина.

Разом з тим, складові кави і кофеїн зокрема запускають безліч паралельних реакцій — наприклад, звуження судин і почастішання серцевого ритму. Адже ми хочемо пити каву не просто тому, що вона смачна, а ще й тому, що цей напій тонізує, дає нам енергетичний кредит.

Одним з побічних ефектів кави є зневоднення — вона виганяє воду з організму. І це зневоднення може вплинути на зниження ефективності власної антиоксидантної системи і наростання оксидативного стресу при формальному надходженні антиоксиданту кофеїну. Компенсувати втрату можна, для цього потрібно лише випивати певну кількість рідини протягом дня.

Нагадую: норма води для дорослої людини — 40 мл на 1 кг маси тіла. Випита вода повинна бути розподілена рівномірно протягом дня, 80% від загальної норми бажано випивати до 16:00. Якщо ви до вечора не встигли випити необхідний обсяг, то допивати вже не обов’язково. Увечері сповільнюється метаболізм, і вода, випита в цей час, не проникає достатнім чином у клітини. Вона починає потрапляти в міжклітинний простір і підвищувати об’єм циркулюючої крові, що може призвести до набряків. При цьому важливо пам’ятати, що набряки частіше говорять не про надлишок рідини, а про зневоднення. Якщо вживати достатньо води і робити це правильно, набряки будуть зменшуватися.

В цілому, кава корисна, але не всім і не в будь-якій кількості. Щоб точно відповісти на питання про допустимий обсяг, важливо врахувати цілу низку факторів. Скільки людина п’є води, чи правильно вона її п’є, в якому стані її серцево-судинна система, скільки вона вживає кави і чому вона це робить — їй подобається смак чи тонізуючий ефект? Якщо тільки смак, то вона може перейти на каву без кофеїну і продовжувати отримувати задоволення. Якщо ж присутня необхідність тонізації, то потрібно відповісти собі на питання: чому відбувається вигоряння? Потрібно визнати, що іноді, споживаючи каву, людина заганяє себе в енергетичний борг.

Існує генетичний тест, який визначає особливості метаболізму кофеїну. Він дозволяє з’ясувати, яка ваша індивідуальна норма: одна-дві чашки кави на день або всі чотири. Згідно з результатами цього тесту, моя норма — чотири чашки. Так що я без зайвих побоювань насолоджуюся чудовим напоєм під час ранкових зустрічей і протягом дня, при цьому дотримуючись основного правила споживання кави — випиваючи достатньо води. В цьому і полягає одна з ключових функцій біохакінгу: «хакнути» шкідливі стереотипи, які обмежують нас і заважають захопливому процесу самопізнання, відволікаючи від розуміння того, що приносить нам істинну шкоду, а що — користь. Міф про шкоду кави — один з таких стереотипів. Пийте на здоров’я, якщо дійсно любите цей напій, головне — пийте правильно.

Джерело

Поділись


Новини партнерів