Вчені: вживання в їжу фруктів, овочів та сиру, пов’язане із зниженням ризику інсульту

Ризик перенести певний тип інсульту можна зменшити за допомогою дієти, як показало одне з найбільших подібних досліджень.

Вчені розглядали взаємозв’язок раціону з двома найпоширенішими видами інсульту – ішемічного, спричиненого тромбами, через які мозок не одержує достатньо кисню, та геморагічного, спричиненого крововиливом у мозок і пошкодженням чи здавленням нервових тканин.

Провівши дослідження із вибіркою в 418 000 людей з дев’яти європейських країн, вчені виявили, що збільшення в щоденному раціоні частки рослинної клітковини може зменшити ризик ішемічного інсульту, пише Жіночий Світ з посиланням на Independent.

Також, дослідження, опубліковане в European Heart Journal показало, що надмірне споживання яєць може збільшити ризик геморагічного інсульту.

Однак критики зазначають, що хоча велика вибірка була сильною стороною цього дослідження, на результати могли вплину й інші фактори, які не врахували при складанні таблиць для вибіркової группи.

Доктор Таммі Тонг, перший автор дослідження та епідеміолог з харчування, з відділу охорони здоров’я населення в Нуффілді, Оксфордський університет , сказав: «Головним висновком цього дослідження є виявлення кореляції збільшення кількості рослинної клітковини в дієті через вживання фруктів та овочів, зі зменшенням ризику ішемічного інсульту»

«Наше дослідження також підкреслює важливість вивчення підтипів інсульту окремо, оскільки дієтичні рекомендації відрізняються для зменшення ризиків ішемічного та геморагічного інсультів, а також існують дослідження, які показують, що інші фактори ризику, такі як рівень холестерину чи ожиріння, теж впливають на два підтипи інсультів по-різному» .

Учасники надали детальну інформацію про свій раціон, спосіб життя та історію хвороби в рамках опитування, причому дослідники здійснювали спостереження за піддослідними в середньому по 12 років.

Але, хоча більше вживання фруктів, овочів, клітковини, молока, сиру чи йогурту були пов’язані зі зменшенням ризику ішемічного інсульту, не було «стійкого зв’язку» з продуктами харчування геморагічних інсультів.

Що стосується ішемічного інсульту, кожне 10-відсоткове збільшення споживання клітковини на день було пов’язано зі зменшенням ризику його виникнення на 23 відсотки.

Однак, на негативному кінці спектру опиняються кожні додаткові 20 г яєць на день, які пов’язують із двадцятип’ятивідсотковим збільшенням ризику геморагічного інсульту.
Пол Еванс, професор кардіоваскулярної науки Шеффілдського університету , який не брав участі в дослідженні, зазначив: «Хоча дослідження виявили зв’язок між раціоном харчування та ризиком інсульту, можливо, що він пов’язаний не з самою дієтою, а з соціально-економічним фактором, чи способом життя піддослідних».

«Тому необхідні подальші дослідження, щоб дослідити, чи дієта має прямий вплив на ризик інсульту.»

ДЖЕРЕЛОIndependent
Поділись


Новини партнерів