Лікарі розповіли, що можна і не можна їсти при хронічному коліті

Ця хвороба характеризується запаленням слизової оболонки товстої кишки. Вкрай важливо ретельно стежити за своїм раціоном.

Запалення при хронічному коліті загострюються, а потім зникають на довгий час. Ці загострення в переважній більшості випадків викликані неправильним харчуванням, а суворе дотримання дієти – головна умова збереження нормального самопочуття. Особливо важливо стежити за харчуванням в періоди загострень, коли їжа повинна бути максимально легкою. Дозволяються каші, приготовані на пару або варені страви, які слід добре подрібнити.

Жертвам колітів можна вживати супи на знежиреному м’ясному бульйоні, на рисовій і манній крупі. У раціон включайте нежирне м’ясо на зразок яловичини і курки, але смажити його не можна, допускається тільки приготування на пару. Корисна зварена або приготована в пароварці (мультиварці) нежирна риба. Якщо кишечник нормально приймає кефір і сир, вживайте ці продукти. Також корисні каші, фруктові соки, киселі. Любите білий хліб? Вживайте його в формі сухарів, що не дратують шлунок. Можна розмочити такий сухар в гарячій воді, чаї або бульйоні. Дозволяється одне яйце в день і до 50 г вершкового масла.

Незбиране молоко в період загострення з раціону слід повністю виключити, так як воно погано переноситься. Доведеться відмовитися від солодощів, різко обмежити цукор (не більше 40 г в день), пам’ятайте про те, що процеси бродіння в кишечнику провокуються саме вуглеводами. Обмежте страви і гарніри з овочів, особливо з бобів, що дратують слизову. Після завершення періоду загострення можна переходити на супи з м’ясними, рибними та овочевими відварами, телятину, індичку (можна не тільки варити, але і тушкувати), молоко, овочі. Можна збільшити дозу цукру, їсти білий хліб, картоплю, невелику кількість солодощів. Утримуйтеся від свинини, жирного м’яса, всього гострого, солоного, копченого, консервів з жиром, смаженої картоплі, здобного тіста, міцної кави і алкоголю.

Поділись


Новини партнерів