Лікарі назвали першу ознаку раку печінки

Лікарі назвали біль у правій верхній частині живота першою ознакою раку печінки. Якщо неприємні відчуття з’являються регулярно, то потрібно звернутися до лікаря і обстежитися.

Рак печінки розвивається через мутації ДНК. У більшості випадків хвороба проявляється на пізній стадії, коли розраховувати на позитивний результат лікування не доводиться. Своєчасна постановка діагнозу може врятувати людині не тільки здоров’я, але і життя.

Крім болю в правому верхній частині живота, до ранніх симптомів онкології відносять кров в калі, зниження маси тіла, відчуття неповного спорожнення кишечника, хронічну втому і слабкість. Перераховані ознаки сигналізують про рак печінки. Відзначимо, при проблемах з цим органом у людини змінюється колір шкіри і жовтіють очні білки, виникає нудота і зникає бажання приймати їжу.

Заради зниження ризику раку печінки лікарі рекомендують відмовитися від алкоголю і куріння, вести рухливий спосіб життя, щоб не набрати зайву вагу. Корисними для цього органу продуктами визнані овочі і фрукти, рослинні олії, зернові, спеції і зелень, риба, м’ясо молоко і мед. При регулярному вживанні перерахованої їжі і одночасній відмові від спиртного ймовірність проблем з печінкою зменшується на 30-50%.

ДЖЕРЕЛОukrhealth
Поділись


Новини партнерів