Лікар пояснив, що робити, якщо раптом скрутив м’язовий спазм

М’язовий спазм може наступити при переохолодженні і при незручному повороті тіла, він може виникнути від довгого статичного навантаження і від неправильно дозованих фізичних вправ.

– Спазм – це захисна реакція організму від несприятливого впливу, – пояснює Павло Андронов, фахівець ЛФК. – Вона стискає кровоносні судини і порушує провідність нервових закінчень, але в той же час при виникненні затиску в районі шиї або спини виникає небезпечне навантаження на хребет. Тому від спазму бажано своєчасно позбутися.

Як це зробити?

Перше завдання домогтися розслаблення м’язів. Почніть з глибокого дихання, звертаючи увагу на повне розслаблення при видиху. Концентруйте увагу на хворому місці.

Додайте до дихання самомасаж. Розслаблює мускулатуру вібромасажер, до якого можна додати розминку м’язів. Не варто це робити через біль. Гострі відчуття можуть тільки посилити спазм. Поставтеся до хворого місця дбайливо. Якщо є можливість, зверніться до масажиста.

На перших хвилинах після виникнення спазму можна прикласти лід або щось холодне. Це заспокоїть біль, і м’язи розслабляться. Якщо ж спазм триває вже більше декількох годин, навпаки варто застосовувати прогрівання, яке розширить кровоносні судини і неприємний стан пройде.

Зловживати медикаментозним лікуванням не рекомендується без звернення до лікаря. І, до речі, якщо причини спазмів викликають у вас сумніви, краще все-таки звернутися до фахівця.

ДЖЕРЕЛО7mednews
Поділись


Новини партнерів