Лікарі розповіли про симптоми утворення тромбу

Флеболог Сергій Чубченко нагадав, що поява тромбу в венах – смертельно небезпечний стан.

Якщо великий тромб потрапить в легені і закупорить легеневу артерію, загибель може наступити через кілька секунд, – розповів медик.

Проявлятися цей стан може по-різному – від набряку і болю до повної відсутності скарг, тому при найменшій підозрі на венозний тромбоз слід негайно звернутися до лікаря.

Факторів ризику утворення тромбів кілька, зазначив фахівець. Це, в тому числі, зайва маса тіла, гіподинамія, генетична схильність, онкологія.

Лікарі відзначають, що є кілька ознак поганого кровообігу, які повинні насторожити. Це оніміння і поколювання кінцівок, дискомфорт в ногах при ходьбі, опухлі щиколотки, постійна втома, блідість.

Більше за інших уразливими до тромбоутворення вважаються люди, які страждають на діабет та ожиріння. Утворення згустків крові також може бути викликано сидячим способом життя: кров накопичується в ногах, і в глибоких венах може розвинутися тромб.

Як розпізнати тромби? Є кілька сучасних видів діагностики судинних захворювань. Так, ультразвукове дуплексне сканування, в ході якого вимірюється діаметр вени і визначається швидкість кровотоку. Іноді на ультразвуку можна побачити сам тромб.

При флебографії в вену вводять контрастну речовину, що дозволяє на рентгенівському знімку побачити будову вени і визначити наявність в ній тромбу. Ангіографія рекомендується для діагностики тромбів в судинах головного мозку та судин нижніх кінцівок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів