Як покращити здоров’я кишківника – радить дієтолог

Чи знаєте ви, що мікрофлора кишківника може впливати не тільки на роботу вашої травної системи. Вона ще підтримує імунну систему, захищає від бактерій, які викликають кишкові інфекції, бере участь в синтезі вітамінів, впливає на обмін кальцію, заліза, вітаміну D. Здорова мікрофлора кишківника зберігає повноцінне здоров’я і довголіття та ще підтримує вашу вагу в нормі.

Багато лікарів підкреслюють, що здоров’я починається в кишківнику і тому порушення його бактеріальної флори може давати не тільки проблеми з травленням та роботою шлунково-кишкового тракту, а можуть з’явитись симптоми харчової нестерпності та харчової алергії або хронічної втоми, падає імунітет. Часті причини цих станів – неправильне харчування, приймання деяких ліків, зокрема антибіотиків. Тому важливо стежити за своїм харчуванням і питним режимом, щоб підтримувати здорову мікрофлору кишківника і здоров’я в цілому.

Варто знати, що кишкові бактерії досить швидко реагують на зміни в харчуванні. Тому важливо вживати їжу, де є речовини необхідні для зросту корисних колоній кишкової мікрофлори. Такі поживні компоненти їжі називають пребіотиками.

Пребіотики стійкі до дії травних ферментів і соляної кислоти. Наш організм не може їх перетравити та засвоїти у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, але потрапляючи до товстого кишківника, пребіотики споживаються мікрофлорою. Простіше кажучи, пребіотики – це “їжа” для бактеріальної флори, яка повинна надходити з продуктами харчування в достатній кількості. Без них здорова мікрофлора не зможе розмножуватися і виконувати свої функції.

Основні пребіотики – олігосахариди, дисахариди (лактулоза), полісахариди (інулін, пектин, клітковина) і деякі інші речовини (амінокислоти, вітаміни). Основне джерело пребіотиків – рослинна їжа. Це овочі, фрукти, бобові, коренеплоди. Їх можна знайти в цільних злаках, цілозерновому хлібі. Чим менше ці продукти технологічно переробляються, тим більше в них пребіотиків.

Для того, щоб отримати достатню кількість пребіотиків з їжею, необхідно щодня вживати близько 450-500 г овочів, 200 г фруктів і 200-250 г каш, картоплі, бобових в приготованому вигляді. І пам’ятайте про те, що вживання пребіотиків позитивно впливає на здоров’я, вони важливі для профілактики та лікування захворювань, пов’язаних з кишківником, дихальною системою та під час алергій.

Вживайте ці продукти щодня. Будьте здорові.

Джерело

Поділись


Новини партнерів