Що станеться з тілом, якщо відмовитися від овочів 

Дієтолог розповіла, які фрукти і овочі не варто купувати навесні

Користь овочів дуже складно замінити будь-якими продуктами. Якщо вони відсутні в щоденному меню, то поступово стан вашого організму починає змінюватися. У цій статті Жіночий Світ розповість, які можуть бути наслідки відсутності овочів в раціоні.

Збільшується ймовірність виникнення проблем з травленням

Здуття живота, діарея, запори найбільш часто проявляються у тих, хто практично не вживає овочів. Більшість овочів містять клітковину, яка полегшує травлення і сприяє виведенню калових речовин з організму. Клітковина допомагає пом’якшити або повністю запобігти виникненню закрепів, стимулюючи м’язи шлунково-кишкового тракту. Плюс до всього вживання овочів дозволяє знижувати тиск на нижню частину травного тракту, яка провокує набухання вен.

Ризик виникнення ракових захворювань

Нью-Йоркський медичний університет проводив дослідження ракових захворювань. Згідно з результатами: жоден продукт не здатний застрахувати від появи онкології. Але вчені відзначили, що дієти, до складу яких входять рослинні продукти, сприятливо впливають на організм людини і значно зменшують ризик розвитку ракових захворювань.

Справа в тому, що в овочах містяться антиоксиданти – вітаміни Е і С. Вони захищають здорові клітини організму від вільних радикалів – частинок, які ушкоджують клітини і прискорюють процес старіння. Каротиноїди, що входять до складу багатьох овочів, також стають на захист клітин, запобігаючи розвитку онкологічних захворювань.

Фахівці з Нью-Йорка запевняють: одних вітамінів буде не достатньо, тому найкращим способом підтримки міцного здоров’я є збалансоване харчування.

Збільшується ризик ожиріння

Якщо людина не вживає овочі і фрукти, то ймовірно, що в її раціоні присутні продукти, що містять жири. Звертаючись до досліджень медичного університету в Нью-Йорку, можна помітити, що більшість людей, які страждають ожирінням, виключають зі свого повсякденного раціону зелені овочі і віддають перевагу калорійній їжі. В основному вони харчуються продуктами з високою енергетичною цінністю. Такі страви ведуть до ожиріння, в той час як овочі та фрукти містять менше калорій. Саме тому овочі можна їсти у великій кількості, не ризикуючи при цьому поправитися.

Імовірність розвитку діабету

Найчастіше поява зайвої ваги пов’язана з такою недугою як діабет. Якщо ж людина вже страждає від діабетичного захворювання, але при цьому не включає овочі та фрукти в свій раціон, вона лише ускладнює перебіг хвороби.

Коливання кров’яного тиску

Жирна, солона і гостра їжа, до складу якої не входять овочі, дійсно впливає на підвищення кров’яного тиску. Існує спеціальна дієта – DASH, спрямована на лікування гіпертонії. Це своєрідний дієтичний підхід до боротьби з підвищеним кров’яним тиском. Якщо гіпертонік починає регулярно вживати овочі, то подібний режим харчування позначаються на його тиску таким же чином, як і медикаменти. Це пов’язано з тим, що раціон, в якому переважають овочі, дозволяє нашому організму засвоювати достатню кількість магнію, кальцію і калію. Такі хімічні елементи просто необхідні людині. Наприклад, калій є діуретиком. Він допомагає виводити з організму зайву рідину, очищаючи від шлаків і токсинів.

Схильність до депресивних станів

Раціон людини впливає на її розумове здоров’я. Одне з досліджень іспанських вчених Quiron Barcelona показало, що люди, чий раціон багатий овочами і фруктами, набагато рідше відчувають депресію. Ризик розвитку такого стану збільшується у тих пацієнтів, чий організм відчуває нестачу вітаміну В3, В5, В6.

Джерело

Поділись


Новини партнерів