Чашка чорного чаю в день рятує від небезпечної хвороби

Боротися з деменцією сучасна наука ще не навчилася, але чинники її розвитку вже визначені. Так, вчені говорять, що запобігти захворюванню може вживання різних овочів і фруктів, особливо, груш, апельсинів, різної капусти та броколі, а також оливкової олії.

До цього набору додали чорний чай або червоне вино, які також забезпечують переваги для людей схильних до хвороби Альцгеймера і зменшують ризик. Так, кількість необхідних флавонолів забезпечує одна чашка чорного чаю в день. Вся справа тут хімічних речовинах під назвою флавоноли.

Велика група учасників була обстежена вченими Університету Раш в Чикаго за 12 років до появи хвороби Альцгеймера. Виявилося, що ті, хто споживав найбільшу кількість флавонолів, вдвічі зменшили ризики хвороби.

В цілому фрукти і овочі в раціоні, як і чай могли б бути досить недорогим і легким способом допомогти людям запобігти появі слабоумства. З ростом населення похилого віку в світі навіть невелике зменшення числа людей з цим руйнівним захворюванням або навіть відстрочка його на кілька років може принести величезну користь суспільній охороні здоров’я.

У дослідженні флавоноли були розбиті на чотири типи – кемпферол, ізорамнетін, мірицетин і кверцетин.

Зокрема, кемпферолом багаті листові зелені овочі – шпинат, броколі і інша капуста, а також чай, які знизили ризик розвитку деменції на 51%.

Дієти з ізорамнетіном, що міститься в оливковій олії, червоному вині, грушах і томатному соусі, знизили ризик на 38%. Такий же ефект був у мірицетину, що міститься в чаї, капусті, апельсинах, помідорах і червоному вині. А ось кверцетин в яблуках не показав ніякого ефекту.

Найменш були схильні до хвороби ті учасники, які споживали 15,3 мг поліфенолів в день. Приблизно стільки їх міститься в чашці чорного чаю.

Відомо, що флавоноли мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Вони захищають від пошкоджень клітини мозку, пов’язані з хворобою. Вважається, що дієта з високим вмістом антиоксидантів допомагає знизити ризик.

При цьому деякі експерти вважають, що антиоксиданти не є чарівною пігулкою проти деменції. Знизити ризик може здоровий спосіб життя, а підтримати здорове старіння мозку – збалансоване харчування, в якому багато фруктів і овочів, наприклад, середземноморська дієта, в яку входить оливкова олія.

Фахівці вважають, що деменція стане найбільшою причиною смерті 21-го століття. Поки немає можливості лікувати її, головною залишається профілактика.

Джерело

Поділись


Новини партнерів