9 порад для сну при закладеному носі

Алергія, ГРВІ, грип та інші причини закладеності носа можуть утруднити сон. Людина може прокидатися десятки разів, відчуваючи, що не може дихати. Кілька методів можуть запобігти закладеності носа і дати полегшення.

1. Підніміть голову

Закладеність носа, як правило, погіршується вночі. Слиз накопичується в пазухах, утрудняючи дихання і викликаючи головний біль вранці.

Спробуйте підняти голову, використовуючи кілька подушок, щоб полегшити дихання.

2. Використовуйте зволожувач повітря

Сухість в носі може викликати чутливість до слизу. Зволожувачі повітря запобігають надмірній сухості і зменшують закладеність носа. Можна додати ефірні олії, такі як м’ята перцева або евкаліпт, в зволожувач повітря.

3. Тримайте серветки біля ліжка

Не тільки закладеність носа заважає сну при ГРВІ. Багато людей переривають сон, коли встають за серветками. Тримайте коробки з серветками, кошик для сміття і пляшки з водою біля ліжка, це може зробити нічні перерви коротшими.

4. Їжте мед

При закладеності носа люди дихають через рот, що викликає сухість і біль в горлі. Це може ускладнити сон. Мед полегшує дискомфорт і зменшує кашель. Мед був найбільш ефективним засобом для полегшення симптомів кашлю. Діти також охочіше споживають мед, ніж препарати. Для людей без алергії на мед ризик побічних ефектів або негативних реакцій дуже низький.

5. Прийміть гарячий душ перед сном

Гарячий пар може допомогти відкрити пазухи. Пар зволожує засохлий слиз і допоможе дренажу носа перед сном, зменшуючи закладеність. Теплий душ перед сном також допоможе людині розслабитися.

6. Сольові полоскання

Сольові полоскання допомагають зняти роздратування і набряк, а також зменшують закладеність носа в нічний час. Сольові полоскання, що не містять ліків, безпечні для використання.

7. Носіть носові смужки

Носові смужки прикріплюють до перенісся і злегка витягають ніздрі. Хоча багато людей використовують носові смужки для запобігання хропіння, вони також можуть полегшити дихання, коли у людини закладений ніс.

8. Використовуйте назальний спрей

Спреї можуть зменшити запалення і закладеність носа. Вони безпечні при короткостроковому використанні і можуть принести швидке полегшення.

Стероїдні спреї допомагають зняти запалення, яке може зменшити закладеність і роздратування в носових проходах.

9. Спробуйте лікарські засоби від ГРВІ та грипу

Використання препаратів проти ГРВІ та грипу може полегшити дихання. Вони також можуть допомогти при інших симптомах, таких як біль в м’язах і головному болі. Уникайте комбінування декількох ліків і не давайте дітям засоби від набряків, якщо це не рекомендовано лікарем.

Коли потрібно звернутися до лікаря

ГРВІ найчастіше викликає закладеність носа. Антибіотики та інші препарати не діють на вірус застуди, тому лікування мало може допомогти.

Найкраще споживати більше рідини і відпочивати якомога більше, щоб дати організму час на відновлення. Симптоми застуди можуть тривати від 2 днів до 2 тижнів. Люди з грипом зазвичай видужують протягом тижня, але деякі симптоми можуть тривати протягом 2 тижнів або довше.

Зверніться до лікаря, якщо:

  • У людини зі слабкою імунною системою, наприклад, у літньої людини або дитини, розвиваються симптоми грипу. Раннє лікування грипу може знизити тяжкість інфекції.
  • У дитини є ознаки закладеності носа. Діти у віці до 2 місяців дихають тільки через ніс, тому скупчення слизу може викликати серйозні проблеми з диханням.
  • Людина не може дихати або проявляє ознаки проблем з диханням, такі як прискорене серцебиття, посиніння губ, прискорене дихання, запаморочення або серйозні зміни в настрої.
  • Людина має закладеність носа протягом більше 2 тижнів або йому стає гірше протягом декількох днів.
  • Людина має високу температуру 39,5 ° C або лихоманку, яка триває кілька днів.
  • У людини закладений ніс разом з ознаками нападу астми, такими як хрипи або утруднене дихання.

Висновок

Закладений ніс може призвести до проблем зі сном, але багато домашніх засобів можуть дати полегшення. Люди повинні пити багато води і відпочивати якомога більше, щоб хвороба пройшла швидко. Перебування в будинку може запобігти поширенню інфекції. Людина повинна звернутися до лікаря, якщо симптоми дуже важкі або довго не проходять.

Поділись


Новини партнерів