6 натуральних замінників цукру, які зроблять раціон кориснішим для здоров’я

Якої б суворої дієти ви не дотримувалися, лікарі не рекомендують повністю відмовлятися від солодкого. Цукор – це головне «паливо» для нашого мозку, а також резервне джерело енергії: саме з глюкози її найпростіше добути. Але при цьому варто уважно стежити за дотриманням норми: фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують на добу з’їдати не більше 6 чайних ложечок цукру.
Ще один спосіб скоротити кількість солодкого – перейти з цукру на натуральні замінники. Але важливо пам’ятати, що деякі з них можуть бути по-справжньому небезпечні для здоров’я. Розповідаємо, які аналоги цукру найбезпечніші і корисні.

Мед

Зрозуміло, перше, що спадає на думку – це мед. Якщо у вас немає алергії на даний продукт, то кращого замінника цукру і не знайти: мед багатий на вітаміни, корисні амінокислоти і мінерали. Крім того, «бджолиний цукор» має протизапальну і противірусну дію. Головне, про що варто пам’ятати: додавати мед в занадто гарячі напої та страви не варто: при температурі вище 40 градусів за Цельсієм корисні властивості продукту істотно знижуються.

Сухофрукти

Курага, чорнослив, інжир, фініки, родзинки – всі ці солодощі відмінно замінять білий цукор. Крім того, в кожному з фруктів багато цінних вітамінів і мінералів, а висока калорійність робить їх дуже корисним перекусом. Найголовніше, на що варто звернути увагу при виборі – чи не використовувався при виготовленні сухофруктів цукровий сироп або патока, в іншому випадку від таких ласощів краще відмовитися.

Стевія

Стевія – солодка трава родом з Південної Америки. Екстракт її перевищує по солодкості цукор в 200 разів, але абсолютно не впливає на рівень глюкози в крові – з цієї причини солодощі, приготовані з використанням стевії, безпечні для людей, що живуть з діабетом другого типу. Крім того, стевія володіє ще однією корисною дією: її вживання знижує активність грибів кандиди, головних винуватців молочниці. Екстракт стевії стійкий до високих температур, так що цілком підходить для приготування гарячих страв.

Нектар агави

Сироп з соку темно-зеленої агави – південноамериканської рослини, що нагадує гігантське алое – нагадує мед не тільки зовні, але і за смаком. Але на відміну від меду, цей сироп відмінно переносить високі температури, а тому його цілком можна додавати в чай ​​або каву. Крім того, агава містить багато заліза і кальцію – і тому особливо корисна для жінок, адже ми втрачаємо залізо під час менструацій, а в період менопаузи особливо потребуємо кальцію. Сироп агави також безпечний для тих, у кого діагностований діабет другого типу – цей продукт не впливає на рівень глюкози в крові.

Кленовий сироп

Ці ласощі не тільки відрізняються високою солодкістю і специфічним приємним смаком, але й багаті антиоксидантами, а також цінними мінералами – цинком і марганцем. Ми радимо використовувати кленовий сироп в якості підсолоджувача для млинців і оладок, а також при виготовленні випічки або десертів.

Сироп топінамбура

Добре відомий майже всім нашим дачникам коренеплід також можна використовувати в якості альтернативи цукру: його сироп володіє низьким глікемічним індексом, а тому безпечний для людей, що живуть з діабетом другого типу, а також для всіх, хто піклується про безпечний рівень глюкози в крові.

Поділись


Новини партнерів