Знайдений простий спосіб знизити ризик діабету другого типу

Дослідження провела група вчених з Копенгагенського університету (Данія), його результати опубліковані в журналі Endocrine Connections.

Експерти вивчили зв’язок між регулярною невеликою фізичною активністю і рівнем секреції гормону GLP-1. Саме цей гормон виробляється в кишечнику у відповідь на прийом їжі. Він пригнічує апетит, стимулює секрецію інсуліну і знижує рівень глюкози в крові.

Чим вище рівень GLP-1 в крові, тим нижче ризик розвитку обмінних захворювань, в тому числі ожиріння і діабету другого типу.

Фахівці вивчили дані про фізичну активність і рівні GLP-1 понад 1 300 чоловіків і жінок із зайвою вагою, їх середній вік становив 66 років.

Учасники дослідження протягом всього дня носили на зап’ясті електронні пристрої, які відстежували частоту серцебиття. Крім того, рівень гормону в крові вимірювався до і після того, як учасники випивали розчин глюкози.

З’ясувалося, що всього півгодини помірної активності в день допомагає підвищити вироблення GLP-1, тобто знизити ризик діабету і ожиріння. Однак такий ефект виявили тільки у чоловіків, відзначають вчені. Мабуть, жінкам доведеться докладати більше зусиль, щоб домогтися результатів.
Джерело

Поділись


Новини партнерів