Вчені дізналися, як захистити печінку від дії алкоголю 

Очищення печінки

Вчені Цзіліньського сільськогосподарського університету з’ясували, які продукти можуть відновити печінку після впливу на цей життєво важливий орган алкоголю.
Вони провели ряд експериментів на мишах за допомогою лактобактерій – Lactobacillus rhamnosus, пише Жіночий Світ.

Чому були взяті саме ці бактерії? Під час експериментів, проведених раніше, вчені встановили, що лактобактерії посилюють бар’єрну функцію кишечника і покращують імунну систему слизової шлунка. Мало того, Lactobacillus rhamnosus – найпоширеніший штам цієї групи мікроорганізмів – позитивно впливають на обмін жирів в печінці шляхом регулювання експресії сигнального фактора.

Після цього дослідники вирішили піти далі і з’ясувати, як впливають лактобактерії на печінку, яка тривалий час піддавалася впливу алкоголю і має пошкодження, що призводять до таких захворювань як жирова хвороба печінки, стеатоз, цироз і рак.
Групу мишей протягом восьми тижнів споювали алкоголем. Після періоду хронічного споживання алкоголю у мишей зменшилася кількість лактобактерій і біфідобактерій, підвищився pH кишечника (знизилася кислотність) і став спостерігатися надмірний ріст патогенних бактерій.

Після цього їх посадили на дієту з високим вмістом жирів і одночасно стали додавати в їжу гранули Lactobacillus rhamnosus в різних дозах. Ці гранули містили ферментовану рідину L. Rhamnosus, а також добавки у вигляді крохмалю, сухого знежиреного молока, порошку молочної сироватки, мікрокристалічну целюлозу і мальтозу.

Результати порадували вчених: введення гранул LGG сприяло відновленню мікрофлори кишечника, зменшувало накопичення жиру і знижувало ступінь запалення в печінці. В організмі мишей став знижуватися рівень ліпополісахариду і вироблення тригліцеридів, а також вільних жирних кислот і малонового діальдегіду. Вони відзначили зникнення алкогольного дисбактеріозу і зменшення накопичення жиру в печінці.

Таким чином китайські вчені підійшли до створення нових препаратів для лікування хвороб печінки.

До речі

Лактобактерії містяться в багатьох кисломолочних продуктах – йогурті, кефірі, ряжанці, сирі, сметані та сирах м’яких сортів. Лактобактерії давно використовуються в медицині в складі пробіотиків, що регулюють склад кишкової мікрофлори і підвищують імунітет.

Джерело

Поділись


Новини партнерів