Фахівці назвали 7 продуктів, які очищають і відновлюють печінку

Всі шкідливі речовини, які надходять в організм з їжею, напоями та медикаментами, проходять через печінку. Вона є фільтром, а тому надмірне навантаження на неї призводить до різних захворювань. Відновити здоровий стан печінки можна, включивши в раціон ряд продуктів, що сприяють очищенню цього органу, пише Жіночий Світ.

Зелений чай

Кращий напій для очищення печінки – це зелений чай. У ньому міститься набагато більше антиоксидантів, ніж в чорному чаї. Антиоксиданти захищають клітини організму від токсинів і вільних радикалів. Також в чаї міститься кофеїн, що володіє тонізуючою і сечогінною дією.

Для очищення печінки щодня потрібно випивати 4-5 чашок зеленого чаю. Ним можна замінити всі напої в раціоні, крім води. Для максимального ефекту в чай ​​можна додавати лайм, лимон або імбир.

Грейпфрут

Ще один помічник у відновленні печінки – грейпфрут. З нього організм отримує антиоксиданти (нарингенін і нарингін), які допомагають підтримувати зокрема цей орган в здоровому стані і особливо добре перешкоджають негативному впливу на нього алкоголю. Також грейпфрут багатий вітаміном С і клітковиною, за рахунок чого нормалізується відтік жовчі і запускається процес очищення від шлаків і токсинів. Грейпфрут можна вживати і у вигляді свіжовичавленого соку, але в такому випадку щоденне дозування не повинне перевищувати півсклянки.

Буряк

Цей коренеплід корисний не тільки для печінки, а й для всього організму в цілому. Буряк багатий вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які мають протизапальну і детоксикаційну дію на організм. Антиоксидант бетаїн, що міститься в буряку, підвищує вироблення жовчі і покращує її відтік. Бетаїн часто включають до складу медичних препаратів, які відновлюють печінку. Для підтримки здорового стану печінки буряк можна вживати у свіжому вигляді (смузі, салати), а також готувати його на пару або запікати. Варити буряк потрібно в шкірці, щоб вона не втратила свої корисні властивості.

Позитивно впливають на печінку полінасичені жирні кислоти (омега-3). Кращим джерелом омега-3 є жирна морська риба (тунець, лосось, форель, макрель). Регулярне її вживання перешкоджає утворенню в печінці тригліцеридів і сприяє зниженню рівня холестерину. Печінка буде правильно функціонувати, якщо двічі в тиждень в меню включати страви з жирною рибою. Також можна допомогти організму, щодня вживаючи кілька грам риб’ячого жиру в якості харчової добавки.

Оливкова олія

Оливки багаті вітаміном Е, який має антиоксидантні властивості. Оливкова олія допомагає захистити організм від негативного впливу токсинів і вільних радикалів, які руйнують печінку. При його регулярному вживанні скорочуються обсяги жиру в цьому органі, а також поліпшується кровотік. Кращий варіант – замінити соняшникову олію на оливкову. Для підтримки печінки в здоровому стані достатньо щодня вживати 1 столову ложку оливкової олії.

Гарбуз

Гарбуз – це незамінний продукт в раціоні людей, що мають проблеми з печінкою. Вміщені в ній активні речовини покращують метаболізм клітин органу, відновлюють пошкоджені ділянки, нейтралізують негативний вплив токсинів. Вітамін С, яким багатий гарбуз, сприяє засвоєнню важкої їжі, тим самим позбавляючи печінку від важкого навантаження. Вживати гарбуз можна в різному вигляді. З нього роблять соки, коктейлі, салати, запіканки та інші страви. Для відновлення роботи печінки гарбуз потрібно включити в раціон на постійній основі.

Капуста

Особливо корисні для печінки зелені овочі, включаючи капусту всіх видів (броколі, брюссельську, цвітну, качанну). У ній міститься велика кількість корисних хімічних речовин, які сприяють детоксикації організму. Фітостероли в складі капусти допомагають знизити рівень холестерину, а також тригліцеридів, які накопичуються в печінці при вживанні великої кількості жирної і солодкої їжі. Щоденне вживання в їжу зелених овочів дозволить запобігти розвитку різних запальних процесів у печінці, включаючи онкологічні захворювання.

Збалансоване і здорове харчування допоможе не тільки відновити пошкоджені клітини печінки, а й поліпшити стан усього організму. Зелений чай, фрукти і овочі, жирна риба і оливкова олія наситять організм корисними вітамінами, мінералами і антиоксидантами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів