Основні ознаки хронічного стресу: ТОП-13

Підступність хронічного стресу полягає в тому, що здоров’я людини повільно і непомітно підточується. Якщо вчасно не вжити заходів, можуть постраждати волосся, зуби, зір, шкіра і не тільки. Погіршуються когнітивні здібності, можуть розвинутися різні захворювання, пише Жіночий Світ.

Хронічний стрес непомітно, але методично підточує тілесне здоров’я. Стресова реакція організму під девізом «бігти або битися» запускає підвищений викид адреналіну і кортизолу, а це виступає сигналом до мобілізації для всіх систем: організм готовий до небезпеки. Якщо стрес міцно увійшов в ваше буденне життя, він провокує перелік тривожних симптомів. Ось основні з них.

1. Вам сняться кошмари

Якщо вночі вам наснився сон про померлого родича чи переслідують видіння про падіння з запаморочливої ​​висоти, не варто трактувати їх буквально.

Це загнаний глибоко стрес змушує вас знову і знову переживати уві сні катастрофічні події. А сняться подібні сновидіння до того, що прийшов час організувати собі хоча б нетривалий відпочинок.

2. Часті застуди

Стрес сучасної людини за великим рахунком не пов’язаний із загрозою для життя, (нічого особливо небезпечного немає в дорожніх пробках і на роботі в офісі). Однак, організм реагує на стрес так само, як в доісторичні часи, – «викидом» в кров гормонів адреналіну і кортизолу.

Значні дози кортизолу застосовуються при терапії алергії: кортизол «відключає» реакцію імунної системи і тим самим знімає роздратування. Виходить, що відключається імунітет, а хронічний стрес змушує організм щоразу секретувати велику кількість кортизолу.

Здається, що стрес керує нами, коли холонуть долоні і частішає серцебиття. Але насправді це ми самі керуємо стресом, створюємо його на порожньому місці – однією думкою можемо запустити небажаний механізм, коли починаємо нервувати через дурниці.

3. Випадання волосся

Дане явище, звичайно, може бути пов’язано з екологією або невідповідним шампунем. Але волосся потребує повноцінного харчування і спокою. Якщо ці умови не дотримуються, значна частина вашої шевелюри може залишитися на гребінці.

4. Неуважність і незручність

Стресова ситуація негативно діє на когнітивні можливості, пам’ять, мову, моторику людей навіть з міцними нервами. Втрачаються і знаходяться в несподіваних місцях банківські карти, забутий пароль від комп’ютера, пам’ять ніби грається з вами.

Якщо подібні «симптоми» стали звичайною справою, прийшов час «поставити все на паузу». Після повноцінного відпочинку всі навички та здібності відновляться.

5. Збільшення у вазі

Тортик – чудовий антидепресант. Шоколадка підніме зіпсований настрій. А потім ви несподівано резюмуєте, що в області талії утворився «рятівний круг». Чому в хвилини переживань або нудьги хочеться солоденького і жирненького? Це працює наступним чином: в певній ситуації гормони стресу активують реакцію «бийся або біжи», і головний мозок починає підготовку до того, що, можливо знадобиться велика кількість енергії, а калорійна, солодка їжа виступає джерелом такої додаткової енергії.

6. Кишкові збої

Стрес шкідливий для травної системи. У такі моменти кров приливає до життєво важливих органів, щоб забезпечити роботу останніх. Цими органами у критичній ситуації виступають дихальна система, серце і мозок. Переповнений шлунок і кишечник в даній ситуації є перешкодою для битви або бігу.

Якщо протягом якогось часу кишечник «поводиться недобре», хоча ваш раціон кардинально не змінювався, є сенс задуматися про стрес, як про причину розладу і насамперед перейти на легку їжу.

7. Часті почісування

Коли людина періодично чухає брову або іншу область обличчя, або їй здається, що комаха сіла на руку і її хочеться відігнати, це може бути психосоматичним проявом стресу.

8. Почастішали візити до стоматолога

Скрегіт зубами під час сну і звичка стискувати зуби можуть з’явитися при стресі. І навіть карієс може бути пов’язаний з переживанням стресу, тому що в такі моменти змінюється зміст імуноглобуліну в слині і інші захисні чинники, які нейтралізують бактерії.

9. Повільне одужання при застудних захворюваннях

Стрес послаблює імунний захист і викликає ряд запальних процесів. Організм стає вразливим перед вірусами в такому стані.

10. Дерматологічні висипання

Стрес негативно впливає на здоров’я шкіри, провокуючи акне та інші висипання. Один з факторів виникнення вугрів – надлишок кортизолу, що активує роботу сальних залоз шкіри. Стрес має зв’язок з наступними дерматологічними захворюваннями: псоріаз і розацеа.

11. Тривале загоєння ран.

У стані стресу механічні пошкодження шкіри заживають довше. Причина цього – дефіцит зволоження поверхні шкірного покриву, що ускладнює загоєння тканин.

12. Труднощі з диханням

Фахівці пов’язують хронічний стрес з астмою та іншими патологіями дихання.

13. Патології зору

Відчуття печіння в очах або різке помутніння зору не завжди означають наявність офтальмологічної недуги, а можуть виступати симптомом затяжного стресу. Стресова реакція провокує дисфункції кровообігу: слабшає приплив крові до шкіри, очей і головного мозку. Стрес може бути причиною посмикування повік і розширення зіниць.

Не дозволяйте стресу опанувати вами настільки, що це стане причиною патологічних станів. Бережіть здоров’я, більше відпочивайте і прислухайтеся до симптомів власного організму. Він завжди сигналізує, якщо щось не в порядку.

Поділись


Новини партнерів