Лейкемія: симптоми раку крові, які часто ігнорують

Лейкемія ( лейкоз ) – небезпечне захворювання кровотворної системи. Воно може розвиватися дуже стрімко, тому в успішному результаті лікування величезну роль грає діагностика на ранній стадії, пише  Жіночий Світ. Ось основні симптоми лейкозу, які повинні насторожити і змусити вжити невідкладних заходів.

Лейкоз (його ще називають на лейкемію, на білокрів’я) являє собою злоякісну недугу кровотворної системи. До лейкозу відносять велику групу захворювань, що розрізняються факторами розвитку. При лейкемії уражається кістковий мозок, який не може нормально виробляти лейкоцити. Організм стає схильний до всіляких інфекцій.

Статистика свідчить, що середній вік виникнення лейкозу у дорослої групи – 50-70 років. Симптоми можуть варіювати для конкретних типів захворювання. Але існує ряд схожих симптомів, при поширених у дорослої вікової групи видах лейкозу.

Зазначені нижче прояви можуть бути викликані іншими станами, але при навіть слабкій підозрі необхідно записатися на прийом до лікаря.

Основні симптоми лейкозу 

Блідість шкірних покривів

При виникненні лейкемії ускладнюється здоровий розвиток клітин крові, і, як наслідок, у пацієнтів діагностується анемія, і відтінок шкіри носить блідий характер. Також в зв’язку з цим можуть бути холодними руки.

Стомлюваність

На дану тривожну ознаку необхідно звернути увагу, якщо втома носить характер постійної. Фактором втоми при лейкемії виступає все та ж анемія.

Інфекції і висока температура

Клітини крові – складова нашої імунної системи. І при зменшенні числа здорових клітин крові людину починають долати всілякі інфекції.

Задишка

Може виникнути утруднення дихання, тим більше при фізичних навантаженнях. Людині здається, що їй не вистачає повітря.

Тривале загоєння ран

Коли ушкодження шкіри починають гоїтися надзвичайно повільно і шкіру легко пошкодити, подібний факт може свідчити про наявність лейкозу. Дрібні червоні і фіолетові цятки на шкірі (петехії) грудей, спини, кінцівок – ще один ймовірний симптом білокрів’я.

Біль в кістках, суглобах

У пацієнтів з діагнозом «лейкоз» виникає біль, викликаний акумуляцією пошкоджених лейкоцитів. Біль може бути колючим або тупим.

Головні болі

При гострій лейкемії біль тривалий і сильний. З’являється він з наступних причин: приплив крові до мозку недостатній, так як судини звужені.

Запалення залоз, лімфовузлів

При лейкозі слабшає здатність організму відповідати захистом на інфекції. Запальні процеси протікають по-іншому і формується набряклість залоз і лімфатичних вузлів. Також ймовірне виникнення шишок синього і фіолетового відтінку.

Нетипові кровотечі

Це симптом лейкозу. Зменшення числа тромбоцитів не дозволяє згортатися крові, що провокує кровотечі.

Втрата ваги

Раптова, різка втрата ваги може виступити як побічний прояв сильної втоми і втрати апетиту.

Біль в області живота, здуття

Лейкоз, що розвивається, провокує набухання печінки, селезінки. Це може супроводжуватися рецидивом болю в зоні живота і відчуттям переповненості під ребрами. Можливі слабкий біль в нижній ділянці спини, нудота, блювота.

Інші стани

Це можуть бути пітливість в нічний час, носові кровотечі, озноб.

В успішному лікуванні лейкозу ключовим фактором є встановлення діагнозу на ранній стадії. У цьому випадку зростає ймовірність щасливого кінця. Тому прислухайтеся до сигналів свого тіла. Краще перестрахуватися і зайвий раз здати аналізи, щоб переконатися, що з вами все в порядку. А менш серйозні проблеми зі здоров’ям вирішуються без особливих зусиль.

Поділись


Новини партнерів