Безсонна ніч: 7 порад, які допоможуть залишатися бадьорою і енергійною

Звичайно, жертвувати сном – остання справа. Ні в чому наш організм не потребує так сильно, як в нічному відпочинку: навіть кілька діб, протягом яких нам доводиться обходитися без повноцінного сну, негативно позначаються на нашому здоров’ї, як ментальному, так і фізичному. Але іноді іншого виходу немає і нам доводиться зустрічати новий день, не відпочивши і не перезавантажити, пише Жіночий Світ. Як зберегти працездатність і дотягнути до вечора? Ми приготували кілька порад на випадок безсонної ночі. Але пам’ятайте: це «аварійний» вихід, не варто практикувати відмову від сну регулярно!

Більше пийте

Після безсонної ночі з енергією і так не дуже, а зневоднення ще й провокує додаткову втому. Якщо ви не спали напередодні (або спали, але мало і погано), намагайтеся протягом дня побільше пити – це вас підтримає.

Прийміть холодний душ

Насамперед вранці вирушайте в душ – і постарайтеся зробити воду якомога холоднішою. А найкраще завершіть водні процедури тридцятисекундним крижаним душем – це прискорить кровотік і посилить вашу концентрацію. До речі, якщо є можливість, варто приймати крижаний душ і протягом дня або хоча б робити холодні компреси на ділянки пульсу: зап’ястя і виски.

Виходьте на вулицю

У день, наступний за безсонною ніччю, важливо отримати якомога більше сонячного світла – особливо ранкового. Він допоможе налагодити природні циркадні ритми, які порушені через відсутність нічного відпочинку, зарядить енергією і підтримає втомлений мозок. Всякий раз, коли протягом дня ви відчуєте сильну втому, намагайтеся знайти можливість вийти на вулицю хоча б на короткочасну прогулянку.

Пийте каву правильно

Чим менше ми спали, тим більша спокуса «накачати» себе кавою та іншими напоями, що містять кофеїн. Але не варто зловживати: лікарі рекомендують обмежитися однією-двома чашками, щоб не перевантажувати серце, якому і так доводиться непросто. Спробуйте розділити «дозволені» 400 мл на кілька невеликих доз, які і пийте протягом усього дня.

Не пропускайте тренування

Яку б сильну втому ви не відчували після безсонної ночі, не піддавайтеся бажанням пропустити тренування: навпаки, фізичні вправи допоможуть вам підбадьоритися, підвищать рівень енергії і концентрації. Тільки не перестарайтеся: цілком достатньо невеликої розминки вранці і двох-трьох перерв на «виробничу гімнастику» протягом робочого дня. І зовсім добре, якщо у вас буде можливість зробити вечірню прогулянку: вона допоможе вам розслабитися і нормально виспатися вночі.

Постарайтеся трохи подрімати

Якщо у вас є така можливість, намагайтеся робити 25-хвилинні перерви кожні три години на те, щоб подрімати. Такий швидкий сон допоможе знизити рівень аденозину – речовини, яка накопичується, коли ми активні занадто довго. Крім того, такий інтервальний сон підвищить рівень енергії і допоможе утримувати увагу і концентрацію до самого закінчення дня.

Слідкуйте за харчуванням

Якщо ви не виспалися, то варто особливо уважно стежити за своїм харчуванням. Через підвищений стрес може особливо сильно хотітися солодкого і легких вуглеводів: наше тіло сприймає їх як найдоступніше джерело енергії. Але варто утриматися і по можливості взагалі відмовитися від солодкого, так як інсулінові «гойдалки» відберуть і без того невеликий запас енергії. Замість цього варто їсти більше овочів і фруктів (або хоча б сухофруктів), а також обов’язково щільно поснідати продуктами з високим вмістом білка і корисних жирів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів