Нервовий зрив: 7 ранніх «дзвіночків», які важливо почути вчасно

Переддень Нового року – дуже небезпечний період, коли ймовірність стресу, депресій і тривожних розладів підвищується в рази. Важливо вчасно відстежити небезпечні зміни і звернутися за допомогою, пише Жіночий Світ.

Чим ближче кінець року, тим вищий рівень стресу і нервового напруження і тим, на жаль, менше часу і можливостей, щоб зупинитися, зробити паузу і просто видихнути. Лікарі рекомендують бути особливо уважними до себе в цей час, звертати увагу на будь-які незвичні симптоми і обов’язково знаходити можливість для щоденного розвантаження – хоча б у вигляді п’ятихвилинної медитації або прогулянки на самоті. Якщо ж ви в цьому грудні схожі на героя мема про палаючий велосипед, можливо, вам варто звернути увагу на перші симптоми нервового зриву – і вчасно зупинитися і звернутися за допомогою.

Що таке нервовий зрив?

Строго кажучи, «нервовий зрив» не є офіційним медичним терміном або психічним захворюванням, але кожен з нас має певне уявлення про те, що це означає. Швидше за все, мова йде про відчуття, що ви перебуваєте в стані тривалого стресу і нервового напруження і вже досягли межі, після якого не можете самі справлятися з тим, що відбувається. Варто якомога швидше звернутися до лікаря, якщо ви помічаєте у себе більше трьох ознак, описаних нижче.

Ви ніяк не можете зосередитися

Короткочасний стрес навіть корисний: під час нього вивільняються гормони, здатні поліпшити пам’ять і підвищити здатність до концентрації. Але ось тривалий і тим більше хронічний стрес навпаки зменшує нашу здатність блокувати зовнішні фактори, що відволікають увагу – і в підсумку ми гірші концентруємося на поточних завданнях або процесах. Більш того, дослідження, опубліковане в Американському журналі психіатрії, підтвердило: затяжний стрес може навіть призвести до втрати пам’яті.

Ви не можете перестати їсти

Якщо на вашому робочому столі лежить занадто багато фантиків від цукерок, а пачка чіпсів або інша «сміттєва» їжа – обов’язкова частина денного раціону, у нас для вас погані новини. Під впливом стресу вивільняється багато адреналіну, який призводить м’язи в бойову готовність «бий» або «біжи». А коли адреналін виснажується, кортизол «дає команду» організму заповнити втрачену енергію – і бажано якомога швидше. На жаль, найпростіше зробити це за допомогою продуктів з високим вмістом жиру, цукру і легких вуглеводів. Так що якщо вас весь час тягне на нездорову їжу, швидше за все, ваш організм переживає серйозний тривалий стрес.

У вас часто буває розлад шлунку

Від 50 до 90 відсотків пацієнтів, які зверталися до лікарів з приводу синдрому роздратованого кишечника, також скаржилися на депресію або тривожний розлад. Лікарі поки не можуть сказати, як саме стрес впливає на стан нашого травного тракту, але абсолютно впевнені: хронічне нервове напруження часто супроводжується спазмами і болями в животі, діареєю, запорами і іншими проблемами з травленням.

Ви нехтуєте гігієною

Чим сильніший пережитий нами стрес, тим більше сил витрачає організм на адаптацію – і тим менше їх залишається на повсякденну діяльність. У найважчих випадках сил не вистачає навіть на виконання найпростіших правил гігієни: чистку зубів, ранковий душ, своєчасне миття голови. Якщо ви помічаєте, що вам все менше хочеться піклуватися про себе, що звичні дії вимагають занадто великої напруги – вам варто звернутися за допомогу.

Ви часто приймаєте «захисні» пози

Сутулитеся, постійно приймаєте «закриті» пози зі схрещеними на руками і ногами, під час розмови дивитеся вниз або в сторону від співрозмовника, часто нахиляєте голову? Все це також може бути ознакою стресу і внутрішньої напруги – особливо в тому випадку, якщо раніше вам були притаманні більш відкриті жести і пози. Попросіть близьких оцінити, як ви виглядаєте і контролюйте себе під час спілкування. Якщо вони відзначать пригніченість і закритість, можливо, вам час звернутися за допомогою.

У вас проблеми зі сном

Хронічне безсоння – вірний друг затяжного стресу. Постійна тривога, занепокоєння і напругу заважають розслабитися і заснути, через що ми не можемо як слід відпочити – і відчуваємо ще більшу тривогу, пригніченість і занепокоєння. Це замкнуте коло, яке дуже важко розірвати самостійно. Якщо ви не можете нормально виспатися два тижні і більше, зверніться до лікаря.

Ви постійно стурбовані

Неясне почуття занепокоєння, коли здається, що ось-ось станеться щось погане – вам це знайомо? Постійна тривога, яку підсилюють навіть хороші події – ще одна ознака хронічного стресу і занадто сильного нервового напруження. Іноді медитація, прогулянки або «медитативні» хобі допомагають впоратися з ним, але краще все-таки звернутися до лікаря – можливо, вам знадобиться медикаментозна підтримка.

Джерело

Поділись


Новини партнерів