Фахівці пояснили, чим марципан може бути шкідливий для здоров’я

Виявляється, марципан – це не тільки смачно, але й шкідливо. І навіть небезпечно для здоров’я! Такий висновок зробила хімік Катрін Харкап з Великобританії після серії досліджень. А одна з найпопулярніших британських газет – The Guardian – навіть опублікувала результати цих досліджень з коментарями самої Катрін, пише Жіночий Світ.

Марципан – популярний інгредієнт булочок і десертів, які мільйони ласунів вживають регулярно і з задоволенням. І ось по їх смакових уподобанням завдано жорстокого удару. Причина побоювань ховається в декількох факторах.

По-перше, до складу марципану входить сироп з цукру і ядра мигдалю, подрібнені до стану порошку. У мигдалі міститься амігдалін – в шлунку він перетворюється в ціаністий водень, отруту, що потрапляє в кров і отруює організм. Звичайно, вся справа в дозуванні. Але приємного все одно мало. Найбільш небезпечний гіркий мигдаль – в ньому більше амігдаліну. Знизити ризик можна – замінивши гіркий мигдаль солодким аналогом.

По-друге, в якості заміни мигдалю часто використовується арахіс. А це знаменитий алерген, який може викликати небезпечні наслідки у людей з непереносимістю такого інгредієнта. Втім, мигдаль теж може викликати алергічну реакцію.

По-третє, калорійність марципану божевільна – в 100 грамах міститься майже 500 кілокалорій, величезна кількість вуглеводів і жирів. Бомба для тих, хто намагається дотримуватися здорового раціону!

Втім, небезпечною для життя кількістю вчені вважають 30-35 кілограмів марципанів. Сумнівно, що комусь вдасться з’їсти стільки ласощів, навіть дуже смачних. Дієтологи більш суворі в застереженнях: щоденна норма мигдалю, в якому б вигляді він не вживався, не повинна перевищувати однієї жмені. Так що краще з’їсти менше, але без ризику для здоров’я.

 

Поділись


Новини партнерів