Знайшли спосіб полегшити вихід каменів з нирок

Вчені з Массачусетсу створили нову методику, яка робить вихід ниркових каменів швидшим та не таким болючим.

Сечокам’яна хвороба – патологія, яка виникає через порушений обмін речовин. Іноді проблему вирішують хірургічно, проте зазвичай пацієнтам призначають ліки для розслаблення сечоводу та знеболювальні, повідомляє Nature Biomedical Engineering.

Більшість досліджень не підтверджують клінічну ефективність стандартних ліків, а очікування, поки кристали вийдуть разом с сечею – дуже довгий та болючий процес.

Якщо поглянути на те, як сьогодні працюють з каменями в нирках, то з 1980 року методи не змінилися, і є істотні докази того, що застосовувані ліки не дуже добре працюють,
– розповідає автор дослідження Крістофер Лі.

Фахівці відібрали 18 препаратів, які використовуються для звуження судин. Під час експериментів на свинях комбінація двох з них показала найвищу ефективність при розслабленні стінок сечоводу. Цими препаратами виявились ніфедипін, який використовується для лікування гіпертонії, а також інгібітор рокінази, за допомогою якого лікують глаукому.

Позитивною новиною стало й те, що речовини не поширювались організмом, залишаючись в слизовій оболонці сечоводу. Єдиний недолік комбінації цих ліків – препарати вводяться лише за допомогою катетера і не можуть вживатись перорально.

Вчені будуть й надалі проводити дослідження, аби точно з’ясувати, як довго триває ефект розслаблення і яка доза є найефективнішою. Нині вони організовують компанію, аби продовжити розробку технології та протестувати новий метод на людях.

Джерело

Поділись


Новини партнерів