Лікар розповіла, кому не можна їсти червону ікру 

Лікар-дієтолог Олена Соломатіна розповіла, чим корисна червона ікра, в якій кількості її можна їсти і кому краще виключити її зі свого раціону, пише Жіночий Світ.

Червона ікра багата вітамінами, поліненасиченими жирними кислотами, включаючи омега-3, і іншими корисними речовинами, розповіла фахівець. Але при цьому в ній багато холестерину і солі, які шкідливі людям, що страждають від високого тиску і серцево-судинних захворювань.

Соломатіна зазначила, що ікра зміцнює імунітет, тому її нерідко приносять пацієнтам в лікарню. Однак в деяких випадках варто бути акуратним.

“Якщо це відділення кардіології, то спочатку треба порадитися з лікарем – чи не зашкодить такий гостинець”, – підкреслила лікар.

За словами дієтолога, раніше для збільшення терміну зберігання в ікру додавали уротропін. Зараз він заборонений, але не можна виключити, що недобросовісні виробники продовжують його використовувати. Тому лікар порекомендувала вибирати ікру від відомих марок. Соломатіна також розповіла, що в якості консерванту для цього делікатесу використовують бензоат натрію E211, який може нашкодити хворим на астму, дерматит або викликати алергічну реакцію.

При виборі ікри дієтолог закликала звертати увагу на термін придатності і віддавати перевагу тим консервам, на яких цифри видавлені.

“Адже надруковану інформацію можна стерти і написати заново”, – пояснила вона.
Крім того, Соломатіна звернула увагу на те, що червону ікру отримують з різних порід лососевих: з кети, горбуші та інших. Важлива і консистенція вмісту банки, її можна визначити, струснувши банку і прислухавшись до звуку.

Якісна ікра має щільну жирнувату масу, що складається з окремих зерен, які лопаються при розкусуванні. Оболонка ікринок не повинна бути схожа на суху плівку, а сам делікатес не повинен бути в’язким, з пошкодженими зернами. За словами дієтолога, такою ікра стає при заморожуванні або якщо її пересушили. Крім того, нерідко недобросовісні продавці видають за натуральну ікру штучний продукт, виготовлений з желатину з ароматизаторами.

За словами Соломатіної, по набору корисних речовин з червоною ікрою зрівняється риб’ячий жир, який добувають з печінки тріски.

“Крім ненасичених жирів, в ньому є вітамін D, який зміцнює кістки і піднімає настрій. Але в риб’ячому жирі немає білка, в ньому більше омеги-3. У плані холестерину риб’ячий жир безпечніший, в ньому немає солі і консервантів”, – розповіла дієтолог. Вона додала, що, крім перерахованих речовин, в ньому міститься вітамін А. Але лікар застерегла від надлишку вітамінів і закликала не є червону ікру кожен день.

“Не треба їсти її ложками. Намажте на шматочок зернового хліба чайну ложку ікри і з’їжте, цього досить! У новорічну ніч у вигляді виключення можна дозволити собі до трьох чайних ложок, більше споживати не варто”, – пояснила вона.

Джерело

Поділись


Новини партнерів