Користь та шкода зеленого чаю

Так звані “детокс” дієти часто вдаються до зеленого чаю, щоб очистити і зміцнити організм. Однак лікарі схильні думати про зелений чай, як про корисний напій, який містить багато поліфенолів і дубильних речовин. До того ж, часте споживання зеленого чаю несе в собі і ряд побічних ефектів.

Користь зеленого чаю

Зелений чай містить потужні з’єднання, такі як епігаллокатехін-3-галлат (EGCG), антиоксидант, який допомагає боротися з хронічними захворюваннями.
Результати досліджень показують, що EGCG допомагає блокувати ріст клітин раку печінки, легенів і передміхурової залози. EGCG також знижує рівень цукру в крові. Дослідження показало, що вживання близько трьох 3 чашок (237 мл) зеленого чаю в день може знизити ризик діабету приблизно на 16 відсотків.

“Крім того, EGCG може знизити ризик серцевих захворювань та інсульту. Дані з огляду дев’яти досліджень показали, що у людей, які споживали одну чашку зеленого чаю в день, ризик серцевих захворювань та інсульту був нижчий”, – пише видання Health.News.

Шкода зеленого чаю

Порція зеленого чаю містить не менше 35 мг кофеїну. Хоча це менше, ніж у інших напоїв з кофеїном (наприклад кава), споживання від трьох до шести чашок зеленого чаю в день значно збільшує споживання кофеїну на 210 мг. Кофеїн є стимулятором, який може викликати побічні ефекти, такі як занепокоєння, проблеми з травленням, а також порушення сну, особливо якщо ви п’єте багато зеленого чаю.

Поліфеноли в зеленому чаї і дубильні речовини можуть зв’язуватися з мікроелементами і блокувати їх всмоктування в організмі. Дані свідчать про те, що зелений чай може знизити засвоєння заліза і викликати дефіцит заліза у деяких людей.

Джерело

Поділись


Новини партнерів