10 продуктів, які допоможуть зберегти ваші кістки здоровими і міцними

Мати здорові і міцні кістки до похилого віку важливо кожній людині. Величезний внесок у зміцнення кісткової тканини вносять продукти, що містять високу концентрацію вітаміну D, омега жирних кислот, солей фосфору, кальцію та інших мінералів, пише Жіночий Світ.

Організовуючи своє харчування таким чином, щоб в ньому було достатньо продуктів для міцних кісток, ви зможете попередити остеопороз і травми, в тому числі перелом шийки стегна, якому піддаються люди в літньому віці.

Перерахуємо 10 найважливіших продуктів для зміцнення і захисту кісткової системи.

1. Сир: в якісному продукті міститься близько 35% добової потреби в кальції для дорослої людини. Намагайтеся з’їдати невелику порцію твердого або м’якого вершкового сиру на сніданок.

2. Йогурт натуральний: одне з кращих джерел кальцію і вітаміну D. Чашка питного або десертного йогурту в день частково покриє потребу організму в важливих для кісток речовинах.

3. Яйця: це чудове джерело повноцінного білка і кальцію, необхідних для здоров’я кістково-м’язової структури і рухового апарату. У цьому продукті також містяться амінокислоти, що сприяють хорошій роботі вашого мозку і серця.

4. Броколі: містить кальцій для кісток в значній кількості. Невелика порція приготовленої на пару капусти покриє майже 25% необхідної на добу норми мінералу. Ще хороші джерела солей кальцію – інші види капусти, а також листові салати (мангольд, айсберг, шпинат і ін).

5. Сардини: ця смачна рибка з великого сімейства оселедцевих забезпечить організм солями фосфору, кальцію, омега-жирними кислотами, риб’ячим жиром з високим вмістом в ньому вітамінів D і А. Регулярне вживання цієї риби – надійний захист від проблем з кістками: рахіту, остеопорозу, переломів.

6. Лосось: ще один морський мешканець, яка забезпечує організм великим набором корисних і поживних речовин. Лосось допомагає оздоровити не тільки кістки. Він живить мозок і зміцнює нервові тканини, чудово підходить для профілактики атеросклерозу, старечого слабоумства, інсульту, раку.

7. Грейпфрутовий сік: склянка цього смачного напою вранці – відмінний спосіб отримати всі необхідні вітаміни під час сніданку. Завдяки грейпфрутовому соку краще засвоюються корисні для кісток речовини з інших продуктів. Так, цитрусовий напій активізує обмінні процеси і збільшує всмоктуваність вітамінів А, Е, D і більшості макроелементів. Бажано вживати його з м’якоттю, щоб отримати для організму якомога більше антиоксидантів.

8. Цілісне зерно: згідно макродослідженням, проведеним Національною медичною академією США, цільнозернові продукти зміцнюють кісткові тканини завдяки високій концентрації в них кальцію. Вчені радять харчуватися кашами та іншими стравами з цільного зерна з раннього дитинства

9. Збагачені злаки: звичайні злакові продукти не варто розглядати як джерело кальцію. Але сьогодні виробники готових сніданків для здорового харчування збагачують злаки важливими мікро і макроелементами. Показники корисної добавки можуть варіюватися від 100 мг до 1000 мг кальцію на порцію злаків.

10. Соя: бере важливу участь в кальцієво-фосфорному обміні. Висока концентрація сої міститься в соєвих бобах, але ви також можете вживати смачний соєвий продукт тофу, а також соєве упаковане молоко. З усіх цих продуктів ви отримаєте необхідну дозу мінеральних речовин, що зміцнюють кістки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів